ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-активните туристи са българите на възраст 25-44 години

превозвачи

Българите обичат и продължават да пътуват и по време на продължаващата епидемична обстановка. Засега те са по-активни в рамките на страната ни. През четвъртото тримесечие на миналата година 800 400 български граждани / на възраст 15 и повече навършени години/ са направили някакво туристическо пътуване / с лични и професионални цели/.
Преобладаващата част от тях – 93.9%, са пътешествали само в страната. Едва 5.3% българи са пътували само в чужбина, а 0.8% – както в страната, така и в чужбина. В сравнение с третото тримесечие на миналата година общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години намалява с 60.28 на сто. Това е логично, тъй като между юли и септември е активният туристически сезон, а той беше много добър за хотелиерите ни.

Няма изненада и в това, че през четвъртото тримесечие

най-много са пътували българите на възраст 25-44 години –

общо 395 300, или 49.4% от всички туристи. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътешествията в страната. Най-много са били пътувалите в чужбина българи на възраст 15-24 година. То е свързано с това, че много от тях учат или работят извън страната ни.

По-голямата част от пътешествията в страната са били с цел „посещение на близки“ –

52.9%, докато в чужбина най-много са били тези с цел „почивка и екскурзия“ – 32.4% от всички туристически пътувания.

Предвид пандемичната ситуация

българите предпочитат сами да организират пътуванията си –

и у нас, и в чужбина. Така че като самостоятелни са били регистрирани 1 020 400, или 96.4% от общия брой лични пътувания.

Разходите за храна са с най-голям дял при пътуванията в страната – 37.1%, докато в чужбина най-високи са харчовете за транспорт – 38.1% от разходите. Така е било и през третото тримесечие на 2021-а.

През четвъртото тримесечие средният разход при пътуване с лична цел на човек на възраст 15 и повече навършени години е намалял както в страната, така и в чужбина – съответно до 208.83 лв. у нас и 625.72 лв. навън. Все пак активният туристически сезон е приключил, а зимният едва набира скорост.

Свиване на разходите се наблюдава и при професионалното пътуване /командировки, сключване на сделки, участие в конференции, конгреси и други/. В страната те са били средно по 185.66 лв. на човек в страната и по 1065.60 лв. в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст