ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия ще спечели тази война. Но трудно ще спечели мира

Президентът на България Румен Радев на срещата на Б-9 във Варшава - 25 януари 2022

"Видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия не се печели. За това е наша отговорност да направим всичко възможно по-бързо да се възстановят мира и дипломатическите отношения. Санкциите за руската държава се взеха с консенсус днес на Съвета на ЕС и те никак не са леки. Техният ефект ще се усети с течение на времето и ще има сериозни отражения върху нашия икономически живот". Това заяви президентът Румен Радев след неформалната среща на страните B-9 вчера във Варшава. 

След срещата във Варшава на президентите на 9 държави от източния фланг на НАТО българският държавен глава коментира, че военната авантюра на Русия в Украйна ще има дългосрочен негативен ефект върху социалния и икономически живот и в България.

"Краткосрочният ефект отново го виждаме – скочиха отново цените на енергоносителите. Но нестабилността, в която е въвлечен нашият регион – тази нестабилност ще има дългосрочни последици. Проблеми за веригите на доставки, за въздушни, морски, енергийни трасета, като инвестиционен климат. За това трябва да положим всички солидарни усилия час по-скоро този конфликт да бъде уреден. А видно е, че Русия ще спечели тази война. Но тя много трудно може да спечели мира. С агресия мир не се печели", коментира Румен Радев

По същото време държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха на извънредно заседание декларация, с която призовават всички държави да осъдят безрезервно нападението на Русия срещу Украйна.

Никой не бива да се заблуждава от вълната лъжи на руското правителство. Осъждаме най-категорично пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна с подкрепата на Беларус, се посочва в документа.

На пресконференция в Брюксел след виртуалната среща генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде допълнителна информация за обсъжданите въпроси. Той каза, че затварянето на Босфора за руски военни кораби не е било тема на срещата. За преговорите с Русия той прехвърли инициативата изцяло на украинския президент Володимир Зеленски. Но потвърди, че НАТО ще продължи да доставя оръжие на Украйна и да ѝ помага финансово. Ще бъде засилено военното присъствие на Алианса по целия му източен фланг. За целта ще се разчита главно на сили за бързо реагиране от САЩ, Франция и Германия, които вече са заявили такова желание. На Грузия, Молдова и Босна ще бъде дадена допълнителна помощ за насърчаване на демократичните реформи.

НАТО призова Русия незабавно да прекрати бойните действия и да изтегли всички свои сили от Украйна. "Това отдавна подготвяно нападение срещу Украйна – независима, мирна и демократична страна – е брутално, напълно непредизвикано и неоправдано. Съжаляваме за загубата на живот, огромното човешко страдание и разрушенията, причинени от действията на Русия. Мирът на европейския континент е разрушен из основи. Светът ще държи Русия и Беларус отговорни за тези действия", заявяват участниците в срещата. 

Русия носи пълната отговорност за този конфликт, се казва по-нататък в заключителния документ. Тя отхвърли подхода на дипломацията и диалога, многократно предлаган от НАТО и съюзниците. Тези действия са в нарушение на международното право, включително на Устава на ООН. Действията на Русия са категорично отхвърляне на принципите, залегнали в Основополагащия акт НАТО-Русия.

Решението на президента Владимир Путин да нападне Украйна е ужасна стратегическа грешка, за която в следващите години Русия ще плаща тежка цена – икономическа и политическа. На Русия вече са наложени невиждани санкции, се посочва в изявлението. НАТО изразява съпричастност с демократично избраните президент, парламент и правителство на Украйна и със смелите украинци, които защитават своята родина.

Ще продължим да оказваме политическа и практическа подкрепа на Украйна, докато тя продължава да се защитава. Потвърждаваме непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници, включително териториалните води. Тази принципна позиция никога няма да се промени, добавят страните от пакта.

НАТО изразява готовност да предприеме всички необходими мерки и решения, за да гарантира сигурността и отбраната на всички съюзници. Отново се потвърждава действието на член 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита. "Свободата винаги побеждава потисничеството", завършва декларацията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст