ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

Министерски съвет  Кирил Петков

Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, съобщи Правителствената информационна служба.

Премиерът Кирил Петков обяви в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военна-логистична поддръжка.

„Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война. В момента от двете страни млади войници – вече няколко хиляди, са загинали. Едновременно с това имаме и доста цивилни жертви, а и много голяма част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото и всеки ден и всяка нощ очаква да има унищожение на техните домове”, коментира премиерът Петков.

Министър-председателят увери, че е направен пълен списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Техният брой е 140. 30 са в посолството. Изчаква се зелен коридор, за да бъдат изтеглени.

„Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война. Толкова е жалко как един лидер стои в безопасност на дългата маса, а млади войници, заради неговите ужасяващи решения, загиват”, подчерта Петков.

Министър-председателят уточни, че България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военна-логистична поддръжка.

Премиерът обясни, че призовават ръководството на Руската федерация да се откаже от „тази зловеща дейност, която прави в момента”.

„Путин трябва да знае, че целият свят осъжда неговите действия”, каза още той.

Въоръжените ни сили извършват планова дейност за повишаване на готовността си за реагиране на кризи в национален и съюзен формат.

„Влошаващата се среда за сигурност в Черноморския регион наложи предприемане на мерки в отговор на криза. Формирования от всички видове въоръжени сили и командвания провеждат мероприятия за повишаване на ситуационната осведоменост, за вземане на обосновани решения. Поддържане готовност и провеждане на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни. Подготовка за отговор на действия, застрашаващи независимостта на България”, уточни адмирал Емил Ефтимов.

От съобщението и изявлението на премиера и началника на отбраната не стана ясно в какво точно се състои военно-логистичната помощ.

Редица държави от ЕС и НАТО вече обявиха, че пращат в Киев оръжия и други необходими за отбраната доставки.

Германия вече доставя на Украйна оръжия от запасите на Бундесвера. Украинските въоръжени сили ще получат 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух "Стингър".

По-рано Берлин разреши на Естония да достави на Украйна гаубици Д-30, калибър 122 мм, от стари източногермански запаси. Берлин разреши и на Нидерландия да достави 400 произведени в Германия ръчни противотанкови оръжия.

Одобрено е и доставянето на Украйна на 14 бронирани машини със специална защита. Освен това Германия ще достави 10 000 тона гориво на Украйна през Полша. Обмисля се и допълнителна помощ.

САЩ изпращат противотанково, стрелково оръжие, бронежилетки и различни боеприпаси на стойност 350 милиона долара, че военната техника включва и системи за противовъздушна отбрана.

Франция също обяви, че ще предостави на украинските власти допълнително отбранително оборудване.

Латвия съобщи, че изпраща допълнителна военна помощ и хуманитарни продукти в Украйна. Министърът на отбраната Артис Пабрикс каза, че 30 камиона с каски, суха храна, медицинска апаратура и лекарства вече пътува за Украйна. Ще бъдат доставени също значително количество боеприпаси.

Европейският съюз ще улесни доставянето на военна помощ в Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, без да посочи подробности.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст