ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна създава чуждестранен легион за доброволци от чужбина

Володимир Зеленски

Украйна създава чуждестранен легион за доброволци от чужбина, заяви днес украинският президент  Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

"Това ще бъде ключово доказателство за вашата подкрепа за страната ни", изтъкна Зеленски.

Информацията за създаването на чуждестранния легион бе предадена и от украинската информационна агенция УКРИНФОРМ, която се позовава на канцеларията на Зеленски.

"На украинците им стига мъжеството, за да защитават родината си, да защитават Европа и ценностите на цивилизацията, но това не е просто нахлуване на Русия в Украйна, това е начало на война против Европа, против единството на Европа, против основните права на човека в Европа, против всички правила на съвместно съществуване на континента", се казва в обръщение на украинския президент по повод създаването на чуждестранния легион, цитирано от УКРИНФОРМ.

Президентът Зеленски се обърна към всички граждани на чужди държави, които са приятели на Украйна: "всички, които искат да се присъединят към защитата на сигурността в Европа и света, могат да дойдат и да се сражават рамо до рамо със завоевателите на 21 век", се казва в президентското обръщение.

"В тази връзка, на всички чужденци, които искат да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и към защитата на световната сигурност, ръководството на Украйна предлага да дойдат и да попълнят редовете на Силите за териториална отбрана. От чужденците ще бъде сформирано отделно подразделение – Международен легион за териториална отбрана на Украйна. За записване в Международния легион и за всички детайли се обръщайте към военните аташета към посолствата на Украйна в държавите си", се посочва в обръщението.

Зеленски заяви днес, че приветства сформирането на международна коалиция от страни, които оказват помощ на Украйна, предаде Франс прес.

"Получаваме оръжия, медикаменти, храна, горива, пари. Сформира се силна международна коалиция в подкрепа на Украйна, антивоенна коалиция", каза украинският президент във видеозапис, публикуван в социалните мрежи.

Зеленски приветства доставката на оръжия от Германия и Белгия, а също така и постигнатото от европейските лидери споразумение за изключването на руски банки от системата за международни разплащания СУИФТ.

Зеленски изрази особената си признателност на полския президент Анджей Дуда заради усилията, които той полага за приемането на Украйна в ЕС.

Освен това украинският лидер разкритикува действията на Русия в Украйна и ги характеризира като "военни престъпления", които приличат на геноцид.

"Искрено пожелавам Беларус отново да стане онази добра, безопасна Беларус, която всички видяха не толкова отдавна. Направете правилния избор", написа украинският президент във Фейсбук.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст