ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хърватски доброволци пристигат на помощ на Украйна

източна украйна украински сили донбас

Първите доброволци от Хърватия пристигат в Украйна, за да помогнат на украинската армия и народ, съобщава  хърватският портал Индекс.  Според портала някои доброволци вече са пристигали в Украйна. 

"Ние сме на  украинската граница с Унгария. Отиваме на бойното поле, за да се присъединим към украинския народ и нашите хървати.  Знаем, че тази война трудно ще бъде спряна само от Украйна", каза един от доброволците пред програмата "Дневник" на Нова ТВ. 

До няколко дни към украинската армия трябва да се присъедини по-голяма група доброволци. Те имат военен опит и са пълни с висок морал и желание да помогнат на украинската армия, каза репортерът  на Нова ТВ Иван Чоркало.

Държавите от НАТО ще осигурят на Украйна средства за противовъздушна и противотанкова отбрана. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той уточни в "Туитър", че е разговарял тази сутрин с украинския президент Володимир Зеленски. Поздравих го за храбростта на украинските въоръжени сили, написа Столтенберг по повод съпротивата срещу руското нашествие. 

Генералният секретар отбелязва, че съюзниците увеличават военната си подкрепа за Киев. По неговите думи Украйна ще получи също хуманитарна и финансова помощ.

В съобщение от снощи на сайта на НАТО се уточнява, че се изпращат хиляди средства за унищожаване на танкове, стотици ракети за противовъздушна отбрана, хиляди лични огнестрелни оръжия. Допълва се, че милиони евро ще бъдат осигурени за хуманитарна помощ и медицински средства.

Белгия, Канада, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Великобритания и САЩ изпращат военно оборудване. Албания, България, Хърватия, Дания, Унгария, Исландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Великобритания и САЩ осигуряват хуманитарна помощ и отварят границите за украинските бежанци. Италия осигурява медицинска помощ, а Турция задълбочава връзките с Украйна в полето на отбраната и предоставя хуманитарно съдействие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст