ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не оставка, а премиерско кресло за Стефан Янев!

протест в подкрепа на Стефан Янев

Петият ден от военния конфликт в Украйна – 28 февруари, започна с надежди. Световните медии съобщаваха за предстоящия първи рунд от преговори между представители на руската и украинската страна.

В същото време от пресцентъра на Министерския съвет заваляха изненадващи прессъобщения – – в 9.39 часа бе изпратен имейл, че в 10.15 часа премиерът ще направи изявление и журналистите, които искаха да го отразят, трябваше мигновено да се изстрелят към триъгълника на властта.

В 10.06 часа долетя второ прессъобщение от Министерския съвет – че кабинетът ще проведе извънредно заседание – не както е прието в сряда, а в понеделник – от 15.00 часа.

И за какви важни държавнически решения мислите, че е ставало дума?

Поемете дълбоко дъх – не, не е някакво важно решение в сферата на външната дипломация, а изненадващ ход на полето на отбранителната ни политика. Министерският съвет поиска свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 1-ви март, с цел то да приеме решение за персонални промени в кабинета – а именно смяната на сегашния министър на отбраната – ген. Стефан Янев.

Причината – водел военна политика, така, както той я разбирал, във "Фейсбук".

 Мигновено в подкрепа на Стефан Янев бе организиран протест пред Министерския съвет.

Организатори на протеста бяха сдружение "Пазители на правото и демокрацията", зад което са най-дейните участници от протестите през 2020-2021 година, и Тихомир Василев, кандидат за депутат на миналите парламентарни избори от партията на Мая Манолова – „Изправи се. БГ“.

На протеста бяха издигнати лозунги „Не искаме война“, „Военен неутралитет“ от хора, които се обявиха в подкрепа позицията на генерал Янев, че той съвсем умишлено не използва войнствена реторика и думата „война“, а вместо това словосъчетанието – "специална операция", използвано от Путин, за да подчертае, че руският лидер не желае да се затвори вратата на дипломацията.

Именно разчитайки в позицията на ген. Янев прозорлив държавнически ход, протестиращите скандираха „Янев – премиер“.

Те призоваха за оставката на министър-председателя Кирил Петков, като някои от ораторите не скриха разочарованието си, че именно той е застанал на премиерския пост след Бойко Борисов, за чието отстраняване са излизали по площадите месеци наред.

В очакване, че премиерът ще излезе от Министерския съвет пред протестиращите, някои от ораторите го попитаха как след днешния ден ще може да държи речи на националния ни празник 3-и март – Денят, когато със Санстефанския мирен договор е сложен краят на Руско-турската война от 1877-1878 г., довела до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Не всички протестиращи обаче задаваха въпроси – повечето, без всякакви притеснения, обвиняваха Кирил Петков, че се е поддал на влиянието на чужди правителства и че дори днес, когато е бил попитан какъв е националният интерес на България, е избегнал отговора, коментирайки, че нападението на Русия срещу Украйна не е справедливо.

Възмущението се изля и в посока обявения за наследник на ген. Стефан Янев – Тодор Тагарев. Някои от ораторите, проследили негови изяви през последната седмица, коментираха, че той е изключително войнствен в изказванията си, заради което те дори се опасяват, че в близко време би обявил мобилизация.

Други припомниха, че Тодор Тагарев е бивш министър от служебния кабинет на президента Росен Плевнелиев – факт, който според тях не вещае нищо добро за новото предложение на „Продължаваме промяната“.

Накрая протестът в подкрепа на министъра на отбраната завърши с българския химн и с уговорката, че утре (1-ви март) всички протестиращи ще се съберат в 10.30 часа пред Народното събрание, за да протестират срещу това парламентът да гласува оставката на Стефан Янев и на негово място да избере Тодор Тагарев.

Моментът на взимане на решение е деликатен – сред ораторите се чуха коментари, че никой разумен държавник не сменя военния си министър по време на война. Но сред протестиращите така и не се чу някой да вярва в здравия разум на премиера…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст