ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ще гласува оставката на Янев на 1 март

Парламент Никола Минчев

Министерският съвет прие решение за свикване на заседание на Народното събрание на основание чл. 78, т. 4 от Конституцията на Република България. Правителството ще поиска от председателя на парламента да свика Народното събрание на извънредно заседание на 1 март 2022 г. за приемане на Решение за персонални промени в Министерския съвет. На извънредното заседание депутатите ще гласуват оставката на военния министър Стефан Янев. 

Днес (28 февруари) премиерът Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на министъра на отбраната и свика извънредно заседание на правителството.

На брифинг в Министерския съвет Кирил Петков изтъкна, че е работил успешно с Янев в първия служебен кабинет. "Подкрепям и в момента политиката за инвестиции и разкривани на всички дефицити в българската армия. Защо днешната оставка ще бъде поискана? Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър няма право да казва, че неговото оставане е функция на стабилността на това правителство. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Второ: мой военен министър не може да използва думата "операция", вместо "война", когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст, по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна. Когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", заяви премиерът. 

Според Петков, когато се говори за българския интерес, той не е да сведем глава. "Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на великите сили. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас – тази война трябва да спре", категоричен е министър-председателят. Той отбеляза още, че за първи път в историята на ЕС всички са толкова единни и за първи път се говори на един глас, което най-голям гарант за сигурността на България. "Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС започне да прави нейната външна политика във Фейсбук, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява", допълни той.

В неделя вечерта министърът на отбраната написа във Фейсбук, че няма да подаде оставка. "Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, отбеляза той в социалната мрежа. По думите му атаката към него има за цел да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, "който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там".

В последните дни министър Янев бе атакуван от представители на "Демократична България" заради това, че използва думата "военна операция", вместо "война" и по този начин използва риториката на Русия, а позицията му срещу действията на руския президент Владимир Путин не е достатъчно категорична. БСП и "Има такъв народ" обявиха, че не са обсъждали оставката на Янев, а преди дни Петков заяви, че това в момента не е тема, която стои на дневен ред.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст