ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разрешиха на латвийците да воюват в Украйна

украйна украински военни сили войници войник доброволец

Латвийският парламент днес проведе анонимно гласуване, с което позволи на гражданите си да пътуват до Украйна ако желаят, предаде Ройтерс, като се позова на парламентарната пресслужба.

„Гражданите ни, които искат да подкрепят Украйна и да участват доброволно в защитата на украинската независимост и собствената ни сигурност, могат да го направят“, каза Юрис Ранцанс, ръководител на парламентарната комисия за отбрана, вътрешни работи и борба с корупцията, която внесе проектозакона. 

Литовското правителство обяви днес, че ще поиска от прокурорите на Международния наказателен съд (МНС) да разследват "военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна", предаде Ройтерс.

"Всеки ден пристигат нови материали, но вече разполагаме с достатъчно, за да отправим това искане", каза премиерката Ингрида Шимоните на предавано по телевизията съвещание на правителството.

Литовският президент Гитанас Науседа призова НАТО да засили присъствието на алианса в балтийските страни, изпращайки още войски и военно оборудване.

В телефонен разговор Науседа е казал на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че противовъздушната отбрана на балтийските страни трябва да бъде подобрена, и че изпращането на още войски е "от ключово значение в актуалната ситуация със сигурността", посочи в изявление канцеларията на президента.

"НАТО трябва да укрепи сигурността на Балтийския регион изпращайки още войски, както и военни системи и военно оборудване не вече разположения си контингент там", каза Науседа. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст