ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна поиска неотложно приемане в ЕС по специална процедура

Володимир Зеленски

Украинската власт се обръща към ЕС с искане за неотложно присъединяване на Украйна по специална процедура. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение, качено в Телеграм, предаде Укринформ.

"Европейците разбират, че нашите войници се борят за нашата държава, значи и за цяла Европа, за мир за всички страни от ЕС, за живота на децата, за равноправие, за демокрация. И това ни дава пълно право да направим следното: обръщаме се към Европейския съюз по повод неотложно присъединяване на Украйна по нова специална процедура", каза Зеленски.

Той добави, че е благодарен на партньорите си за безпрецедентната им подкрепа за Украйна, по-специално за решението да ѝ доставят оръжия и други средства. Същевременно Зеленски изтъкна, че целта на украинската държава е да бъде заедно с всички европейци и най-вече – на равни начала. Президентът е убеден, че Украйна го заслужава, че това е справедливо и възможно. 

Европейският съюз планира даде на украинските граждани, които са напуснали страната заради военните действия, правото да останат и да работят в блока от 27 държави до три години, съобщиха високопоставени длъжностни лица от Франция, предаде Ройтерс. 

Досега в ЕС са влезли най-малко 300 хиляди украински бежанци, а Евросъюзът трябва да се подготви за още милиони, казаха европейските представители. Полша, Румъния, Словакия и Унгария имат общи сухопътни граници с Украйна.

„Наш дълг е да приемем тези, които бягат от войната“, заяви днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред телевизия Франс 2. Той допълни, че вътрешните министри от ЕС вчера са разпоредили на Европейската комисия да изготви предложения, които да гарантират предоставянето на защита на украинските бежанци.

Министрите ще се срещнат отново в четвъртък, за да съгласуват детайлите.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст