ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Битката за Донбас ще реши войната в Украйна

украинска армия украйна украински сили

Вчерашното решение на съюзниците от НАТО да предоставят на Украйна "нови и по-тежки" оръжия дойде след изявлението на украинския външен министър, че боевете в Източна Украйна са като сраженията през Втората световна война, отбелязва днес лондонският "Телеграф". Изданието припомня думите на министъра Дмитро Кулеба, че руската армия, която се готви за голяма офанзива в Донбас, може да извърши още жестокости срещу цивилни, ако Западът не достави на украинската армия оръдия, изтребители и системи за ПВО.

Вестникът цитира генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, според когото за момента не е ясно как ще приключи битката за Донбас.

Русия се надява да обкръжи украинските сили на изток и да нанесе тежки загуби на техните най-обучени части, за да предотврати изпращането на подкрепления в защита на Киев, Одеса и други ключови населени места, пише вестникът.

Западни представители твърдят, че боевете през следващите седмици на изток ще бъдат определящи за изхода на войната. Евентуална украинска победа в Донбас (в зависимост от бързината на новите оръжейни доставки от Запада) повишава шансовете за изтласкване на руските сили от цялата украинска територия. При поражение на украинските сили на изток южната и централната част на Украйна са изложени на риска бързо да бъдат превзети от руснаците и те да извършат още жестокости срещу цивилното население.

В друга публикация на "Телеграф"се казва, че на изток украинските сили ще действат, както са правили в сраженията на север – чрез използването на западната доктрина за "маневрен подход". Това е нещо повече от обикновено разместване на бойното поле, а предвижда гъвкаво военно мислене, възможности за поемане на инициатива и извършване на неочаквани и рисковани ходове вместо да се разчита постоянно на заповеди отгоре. На север украинските сили уверено позволиха на руските танкови колони да преминат, като избраха първо да атакуват логистиката зад тях, а след това да се заемат с блокираните превозни средства. Изобщо вместо да влизат в челни сблъсъци с руските части, украинците нанасяха съкрушителни удари в критични точки на противника и постигаха резултати, непропорционални на числеността на участващите сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст