ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата трябва да подпомага участието на производителите в изложения

биологично земеделие

Държавата трябва да подпомага участието на земеделските производители в международни изложения, защото много от тях нямат възможност да отделят нужния ресурс, за да популяризират продуктите си. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на работна среща с биопроизводители и преработватели по повод първото участие на страната ни в специализираните форуми за биохрани и биокозметика – „Биофах“ и „Виване“ в Германия. Според него подкрепата в маркетингово отношение е необходима и това е правилният подход, който ще даде добра възможност на българските биопроизводители и преработватели да представят продукцията си.

„Желанието ни е да развиваме биологичното производство и сме си поставили амбициозни цели до 2030 година 10 на сто от площите у нас да бъдат заети с биологично отглеждане“, посочва Тодор Джиков. Вече е започнала подготовката за участие  в изложенията „Биофах“ и „Виване“, като към организаторите са изпратени заявки за национални щандове. Джиков уточни, че за да се включи страната ни във форумите е нужно и одобрение от Министерския съвет, както и процедура по Закона за обществените поръчки за изграждането на щандовете. 

Аграрният заместник-министър коментира, че се надява в диалог с бизнеса да бъде подготвено първото представяне на страната ни в изложенията и то да е максимално успешно. Участниците в срещата решиха да инициират работна група, която да обсъди представителността на бранша в тези изложения и да предложи на администрацията как да бъдат включени  отделните подсектори. Според тях е важно България да се покаже като бранд на тези събития. Националното участие ще допринесе за утвърждаването на българските производители, както и на качеството на продуктите им. Те считат още, че така ще се повиши разпознаваемостта им и ще се отворят възможности за достигане до нови пазари.

Дискутирана е и възможността за подписване на меморандум за включване на България и във форума „Биофах Азия“. Всякакви дейности в посока достъп до азиатските пазари е от ключово значение, защото там последиците от икономическата криза са по-слабо осезаеми. По думите на заместник-министъра тази необходимост се подкрепя и от факта, че в последните две години потреблението на биопродукти в Германия се е свило с 35 на сто.

В национален план до 2030 г. е предвидено всяка година страната ни да участва в „Биофах Нюрнберг“ и „Биофах Азия“, както и в още едно европейско изложение. Министерството на земеделието планира и съответния бюджет за представянето на тези събития за следващата година.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст