ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕБВР: БВП на Украйна ще падне с 20% през 2022-а, а на Русия – с 10%

пазари

Украинската икономика ще се свие с една пета през тази година и ще се върне към растеж праз идната, предвижда Европейската банка за възстановяване и развитие, при условие, че бъде уговорено прекратяване на огъня до няколко месеца. Това очакване може да претърпи низходяща корекция, "ако враждебните действия ескалират или ако износът на газ или други суровини от Русия бъде ограничен", отбелязва ЕБВР в публикуваната си на 31 март осъвременена шестмесечна регионална икономическа прогноза.

По оценка на банкерите, руското нахлуване в Украйна е предизвикало най-големия продоволствен шок от началото на 70-е години на миналия век, разстройвайки веригите за доставки, затруднявайки търговията на енергия и застрашавайки износа на храни заради клюючовите позиции на двете държави в селскостопански и суровинни сектори на световното стопанство. 

"В момента военни действия се водят на територии, които пълнят 60% от украинския БВП", пише в доклада си ЕБВР. Около 30% от украинския бизнес е спрял производството, а потреблението на електрическа енергия се оценява на 60% от предвоенните равнища.

Прогнозата на институцията се основава на сценарий за постигане на мирно споразумение до няколко месеца и начало на възстановяването на Украйна през 2023-а, когато БВП ще нарасне с 23 процента. Пораженията, нанесени от войната, които Киев оценява на 100 млрд. щ. долара, обаче ще потопят страната в бедност. 

ЕБВР очаква руската икономика да се свие с 10% през тази година и да изпадне в стагнация през идната. Рецесията в Русия може и да е по-дълбока, а растежът след 2023-а да е много слаб в дългосрочен план, ако Европа забрани вноса на руски суров петрол или намали рязко потреблението на руски природен газ, чуждестранните инвеститори се отдръпнат от страната и започнат да обучават млади руски емигранти.

Засега обаче руската финансова система устоява на шока от западните санкции, отбелязва ЕБВР. Мерките, предприети от "Банк России" след нахлуването в Украйна на 24 февруари, включително рязкото повишение на лихвените проценти и осигурената ликвидност, са помогнали на банковата система да се стабилизира. Руските енергийни компании обаче могат да се сблъскат със сериозни трудности при погасяването на задграничните си задължения заради редуцирания поток на задграничните постъпления, с което да предизвикат евентуална "по-дълбока фианнсова криза".  

ЕБВР посочва, че руската инвазия в Украйна ще окаже сериозен икономически натиск и върху Централна и Източна Европа, като балтийските републики ще са най-засегнати от разрушените търговски отношения. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст