ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Fitch Ratings понижи прогнозата си за световния растеж и повиши инфлационните очаквания

пазари

Перспективата за увеличение на глобалния БВП се е влошила значително в резултат на нарастващите инфлационните предизвикателства, произтичащи от руската инвазия в Украйна, която заплашва световните енергийни доставки, посочва международната кредитна агенция Fitch Ratings.

В публикуваната си на 21 март "Световна икономическа перспектива" компанията понижава прогнозата си за тазгодишния растеж на глобалния БВП с 0.7% – до 3.5 процента. Очакванията за еврозоната са орязани с 1.5% – до 3%, за Великобритания – с 1.2% – до 3.8%, а за Съединените щати – с далеч по-скромните 0.2% – до 3.5 процента. Предвижданията на агенцията за Китай са за 4.8% икономически ръст, за Индия – за 8.7% увеличение на БВП за фискалната 2022-а, а за Русия – сериозен икономически спад с 8 процента. 

Fitch Ratings ревизира надолу с 0.2% – до 2.8%, и прогнозата си за глобалния растеж през 2023-а. През идната година  БВП на САЩ се очаква да се повиши с 1.6%, на еврозоната – с 2.3%, на Китай – с 5.1%, на Индия – с 8.5%, а в Русия ще има нов спад от 0.2 процента.  

Тези преоценки са резултат не само от по-високите цени на енергията и от военните действия в Украйна, но и от очакваното по-бързо повишение на лихвените проценти в САЩ в отговор на инфлационното настъпление. Федералният резерв вече повиши основната лихва с 0.25% през март и обеща по-агресивен последващ ръст с 0.5 процента. Очакванията на експертите на Fitch Ratings са за общо седем лихвени увеличения през тази година и 3% основна щатска лихва до края на 2023-а. Европейската централна банка вероятно ще качи лихвения процент по основните си операции за рефинансиране с 25 базови пункта през първото тримесечие на 2023-а.

Главният икономист на рейтинговата агенция Брайън Култън предупреждава, че "глобалната инфлация се е завърнала с огромна мощ след поне 20-годишно отсъствие … и ситуацията започва да се усеща като момент на промяна на инфлационния режим". 

Експертите повишават значително инфлационните си оценки. Те прогнозират скок до 9% и средно 7% инфлация, измерена чрез индекса на потребителските цени в САЩ, през 2022-а – с 2.5% над декемврийските очаквания за 4.5 процента. За еврозоната предвижданията са за средно 5% инфлационен ръст за тази календарна година – почти двойно по-голям от предишните 2.6%, а за Великобритания – 6.6% срещу прогнозираните през декември 2021-а 4.5 процента.  

Fitch Ratings посочва, че потенциалният масивен шок върху глобалното предлагане понижава растежа и тласка нагоре инфлацията. А руското настъпление в Украйна и наложените икономически санкции срещу Кремъл застрашават световните енергийни доставки. При това, тези наказателни мерки няма да бъдат премахнати в близко бъдеще, което е лоша новина, защото Русия подсигурява около 10% от глобалното енергийно предлагане, включително 17% от природния газ и 12% от суровия петрол. Скокът на газовите и на петролните котировки ще повиши производствените разходи и ще редуцира реалните доходи на домакинствата. 

Fitch Ratings очаква световните цени на петрола да се задържат високи: средно 100 щ. долара за барел сорт "Брент" през 2022-а и 80 долара за барел през 2023-а. За американския сорт WTI оценките се завишават на средно 95 долара за барел през тази година.

Русия е подсигурявала около една четвърт от първичното енергийно потребление в еврозоната през 2019-а, което се равнява на дела на ОПЕК в световния петролен продукт за производството на енергия през 1973-а. Диверсификацията към други енергийни източници ще отнеме време, което предполага фискална подкрепа за омекотяване на шока. 

Инфлационните предизвикателства и проблемите с доставките могат да поразят много по-сериозно глобалния растеж, ако предизвикат по-агресивен възходящ лихвен цикъл в САЩ и тласнат петролните котировки до 150 щ. долара за барел по-продължителен период. Агенцията не изключва енергиен недостиг и режим на потреблението на енергия в Европа при рязко спиране на руските доставки. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст