ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Какво ще означават „дигиталните долари“ за американците

Глен Бек

След като миналата седмица от Белия дом дойде новината, че продължат да развиват дигиталната валута, известният американски журналист Глен Бек от Blaze TV покани за свой събеседник  Джъстин Хаскинс – изпълнителен директор на Института Хартланд. Ето разговора между тях по темата: „дигиталните долари“. 

 

Глен Блек: Потвърждаването на новината от Белия дом за създаването на криптовалута възбуди онези, които имат биткойни, но техните очаквания бяха попарени. Оказа се, че Федералният резерв ще създаде нов дигитален долар, но преди това от Белия дом ще се допитат до всички правителствени агенции и служби в  страната. Вероятно повечето хора ще си кажат- голяма работа, аз така или иначе използвам кредитната си карта в магазина. Не плащам кеш. Каква е разликата?

Защо дигиталният долар да е нещо лошо?

Джъстин Хаскинс: Онова, което хората не разбират, е, че, когато им казват, че ще бъде създаден дигитален долар, в действителност говорят за въвеждането на тотално нова валута. Наричат я долар, защото от Белия дом не искат американските граждани да разберат за какво точно става дума.

В издаденото разпореждане е записано, че този дигитален долар ще бъде създаден в рамките на шест месеца – т.е. по него се работи спешно и възможно най-бързо. Вече пишат доклад, с който да им се осигури пътна карта за въпросната нова валута. И в момента, в който започнат да я въвеждат, ще искат да са сигурни, че обхваща всички „заинтересовани лица“. От администрацията на Байдън многократно използват това словосъчетание, в което включват представителите на индустрията, различните природозащитни групи, както и други активистки организации и корпорации.

Всички хора ще бъдат въвлечени в идеята за новата валута

Въпросът е защо? Защото тя ще обхваща всички възможни „заинтересовани страни“. И тук ще ви дам конкретен цитат от разпореждането: ще бъдат включени по ефективен начин индустрията, големите компании, потребителите, екоорганизациите, международните съюзници и партньори“ – всички те заедно ще участват в създаването на една изцяло нова валута. Така от Белия дом ще могат да ви контролират, ще знаят какво правите със собствените си пари.

Глен Блек: Ние сме били свидетели и друг път на смяна на валутата – последният път това стана по време на Голямата депресия. И ние тогава загубихме между 40 до 60 процента от всичко онова, което имахме. Така че на първо място да имаш нова валута, означава, че ще загубиш между 40 до 60 процента от това, което имаш.

Но този път загубата няма да е еднаква за всички. Ако аз съм бял и имам пари, то тогава сигурно ще загубя 30 цента от всеки мой долар, но ако съм беден  или съм от уязвимите социални слоеве, то тогава мога да загубя 70 цента или дори долар и десет цента от всеки долар, който имам. Това ни готвят от Министерството на финансите на Съединените щати.

На следващо място бих искал да обясним какво означава 

„пари, подлежащи на програмиране“. 

Какво означава това реално?

Джъстин Хаскинс: Това, което смятам, че означава, и тук правя уговорката, че от Белия дом не ни обясняват нищо, е, че те ще са в състояние да програмират във всеки един момент какво можете да правите с парите си и какво не. Ще ви казват в какво вие може да ги вложите или не трябва да ги инвестирате и дори че може да ви се наложи да предоставите достъп до тях, ако за известен период от време не използвате парите си. 

Всичко това означава контрол.

Глен Блек: И тук говорим не за някакво хипотетично „вие“, отнасящо се до всички. Тук говорим за вашите пари, по отношение на които от Белия дом ще ви зададат програма за това какво ви е позволено да си купите, да спестите… Накратко казано, какво да правите с парите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст