ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кои компании и брандове преустановиха работа и доставки в Русия

ФедЕкс

Чуждестранните компании прекратяват работа или приостановяват продажбата на своя продукция на територията на Русия заради западните санкции, въведени на фона на военната операция за защита на Донбас и нахлуването в Украйна.

Решението си да замразят експорта обявиха компании от различни сектори – авиационния, промишления, логистиката, развлеченията, дрехите, мебелите и много други.

Ето кои се включиха в санкциите:

Авиационна техника и автомобили

-Авиопроизводителите Boeing, Airbus и Embraer спряха доставките на резервни части за своите самолети в руските авиокомпании, тяхното обслужване и техническа поддръжка. Учебният център на Boeing в Сколково също временно е прекратил работа.

-Автопроизводителите Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN решиха да прекратят експорта, а също така да замразят локалното си производство в Русия. Преостанови своята дейност и корпорация Ford.

-Suzuki, Honda, Mazda няма да доставят автомобили и мотоциклети. General Motors и Scania спират доставките на автомобили, а Nissan – на кросоувъра Pathfinder.

-"Фолксваген Груп Русия" прекъсна за известно време да приема автомобили, които вече се намират в Русия, в руски дилърски центрове. Производството на автомобили на Volkswagen Group на територията на страната е спряно до специално разпореждане.

-Toyota спря производството в Санкт Петербург от 4 март заради прекъсвания в доставките на комплектуващи елементи. Hyundai и Renault спряха работата на руския си завод в Санкт Петербург и Москва съответно до 5 март. Škoda съкращава производството заради недостиг на комплектуващи елементи и спира дейността си в Русия.

-Daimler Truck замрази сътрудничеството си с руската компания "Камаз" – немската фирма няма да произвежда камиони в рамките на съвместното предприятие DK RUS и да доставя комплектуващи компоненти.

-Porsche взе решение да се прекратят доставките на автомобили в Русия.

Електроника и промишленост:

-Apple спря експорта и онлайн търговията и е ограничил работата на своите сервизи. Магазините re:Store, които продават продуктите на компанията, не работиха един ден, но от 3 март отново бяха отворени.

-Производителят на електроника Dell временно престава да продава своята продукция.

-Немският производител на програмно оосигуряване SAP прекратява дейността си в Русия, а също така спира продажбите на всички услуги и продукти на компанията.

-Един от най-големите в света разработчици на програмно оосигуряване Oracle е спрял всички операции в страната.

-Производителят на телекомуникационно оборудване Ericsson засега няма да доставя стоки на клиентите си в Русия.

-Стоките на най-големия в света производител на полупроводници TSMC засега няма да позволява в Русия да се произвеждат, разработените в страната полупроводници с марката "Елбрус".

-Руските клиенти временно няма да получават продукцията на най-големия производител на лагери SKF.

-Базираната в Мюнхен група Siemens, която строи влакове, обслужва заводи и доставя програмно осигуряване, засега е прекратила операциите и доставките в Русия. Но засега продължава да изпълнява задълженията си по обслужване и ремонт  в Руската федерация.

-Финландският производител на асансьори KONE временно прекратява доставките си в Русия. Но от компанията отбелязват, че тя остава на руския пазар.

-Най-големият разработчик на програмно осигуряване за строителството и машиностроенето Autodesk (AutoCAD, 3ds MAX) спира работа в Русия. 

-Американската компания Intel обяви, че преостановява доставките на своя продукция в Русия.

Развлечения, дрехи и мебели:

-The Walt Disney Company, Warner Bros. и Paramount Pictures спряха прожекциите на своите филми.

-Брандът Karl Lagerfeld е прекратил доставките на дрехи  в Русия и затвори възможността за покупката на стоки онлайн. Продажбите е преостановила и компанията H&M. Търговецът на дребно с дрехи и аксесоари ASOS замрази доставката, а да се направи поръчка на сайте е невъзможно. Така е постъпил и производителят на спортни стоки Nike. Търговецът на дребно Mango също временно е прекратил работа в Русия.

-Компанията iHerb, продаваща витамини и продукти за хранене, ще доставя на руснаците само вече обработаните поръчки, а нови засега не се приемат.

-Доставки на продукция от производителя на играчки Lego временно не се осъществяват в руските магазини.

-Най-големият в света производител на алкохол Diageo засега няма да доставя своя продукция. Компанията продава известни марки, например Guinness, Baileys и други.

-Медийната мрежа Megogo е прекратила дейността си в Русия.

-Най-голямата в света фирма, търгуваща на дребно с мебели IKEA преостановява работа в Русия, а също така и целия експорт и импорт в страната и извън нея, които е производство в Русия. Своите магазини временно е затворил и датският търговец на дребно с мебели JYSK.

Логистика:

-Транспортно-логистичната компания Kuehne+Nage прекратява доставките на стоки с изключение на фармацевтична продукция и предмети за хуманитарна помощ. По същия начин временно са постъпили и от Maersk.

-DHL, CMA CGM, Fedex и UPS преостановяват доставките на товари и документи в Русия.

-Доставчикът на решения за различни опаковки и биоматериали Stora Enso ще спре цялото производство и продажби в Русия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст