ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корнелия Нинова: Правителството трябва да остане единно

Корнелия Нинова

Правителството трябва да остане стабилно и единно. Това заяви пред БНР лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова след избирането на новия министър на отбраната Драгомир Заков. 

"Очаквам да дадем знак за стабилност, в този момент да сме силни, да подготвим страната за последиците от войната, правителството да е единно. Преценката за смяната на военния министър е в ръцете на "Продължаваме промяната", посочи тя.

Нинова отхвърли обвиненията, че БСП е поставила ултиматум за отхвърляне на кандидатурата на първоначалната номинация за поста Тодор Тагарев. 

"Ще се огранича с това, че сме си казали мнението за тази смяна и очевидно господин Петков се е съобразил с това", каза лидерът на БСП.

След няколкочасови скандали в парламента Драгомир Заков, досегашният постоянен представител на България в НАТО, беше избран за нов министър на отбраната на мястото на Стефан Янев.

Той беше избран със 184 гласа „за“ и 33 въздържали се. Кандидатурата му беше подкрепена от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". ДПС се въздържаха, а партия "Възраждане" не участва в гласуването.

Извънредното заседание на Народното събрание, което започна в 11 часа, обсъди и прие проект на решение за персонални промени в Министерския съвет, след като в  понеделник премиерът Кирил Петков поиска оставката на настоящия министър на отбраната Янев. 

Пред депутатите премиерът Кирил Петков обяви мотивите, с които предлага тази промяна.

„Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през Фейсбук.Такива самодейни изказвания, че ако аз не съм министър, това правителство може да не е стабилно, няма как да се търпят“, посочи той.

По време на дебатите от БСП декларираха, че ще подкрепят  Драгомир Заков за военен министър. Депутатът от БСП Атанас Зафиров заяви, че в момент като днешния страната няма да бъде хвърлена в хаос и политическа криза.

„Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент  е нужно силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавно управление“, каза той.

От ДПС заявиха, че липсват ясни аргументи, с които се сменя военният министър. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви: „В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега… Ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността“.

ГЕРБ определиха рокадата като пряка намеса на президентството в управлението на страната. Депутатът Екатерина Захариева попита: „Имате ли изобщо коалиционно споразумение, господин премиер. Вчера и госпожа Нинова каза, че работа на ПП е кой ще бъде министър на отбраната. Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство“.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ мотивира подкрепата за смяната на министъра така: 

„Оценяваме приноса на генерал Стефан Янев към Българската армия, визията му за модернизация, както и неговата експертиза. В ситуация, в която войната е на няколкостотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството ни да говори в един глас“.

По време на дебатите по кандидатурата на Заков пред парламента граждани демонстрираха в подкрепа на бившия министър на отбраната Стефан Янев и с настояване правителството на Кирил Петков да подаде оставка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст