ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Москва: Получихме от Киев ясни предложения, ще ги проучим

мирни преговори истанбул русия украйна

Русия получи в Истанбул от Украйна ясно формулирана позиция и предложения, които ще бъдат проучени и представени пред руското държавно ръководство. Това каза днес пред журналисти след края на руско-украинските преговори в турския мегаполис ръководителят на делегацията на Русия Владимир Медински, цитиран от ТАСС.

"Получихме от Украйна предложения за разглеждане, нейната ясно формулирана позиция за включването им в договор. Тези предложения ще бъдат разгледани в скоро време и ще бъдат представени на президента (Владимир Путин). Тогава ще бъда даден съответният ни отговор", отбеляза Медински, който е помощник на Путин.

Ръководителят на руската делегация каза, че страната му е получила от Украйна писмени предложения, потвърждаващи нейния стремеж към неутрален и безядрен статут. По думите му предложенията включват отказ от производство и разполагане на всички видове оръжия за масово поразяване, както и забрана за разполагане на украинска територия на чуждестранни военни бази и войски.

Русия предлага да се проведе среща между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски, едновременно с парафиране на договор между двете страни на ниво министри на външните работи, каза Медински.

"След днешния обстоен разговор съгласувахме и предлагаме решение, в съответствие с което срещата между държавните глави е възможна едновременно с парафиране на договор от външните министри, още повече че в момента на това парафиране и разглеждане на детайлите на договора е възможно обсъждане на различни политически нюанси и подробности", отбеляза ръководителят на руската делегация.

"По този начин, при условие че работим бързо по договора и постигнем необходимите компромиси, възможността за сключване на мир ще стане много по-близка", увери Медински. По думите му Украйна моли окончателното решение по договора с Русия да бъде прието на среща на държавните глави.

"Предложенията на Украйна предполагат, че Русия не възразява срещу приемането й в Европейския съюз", каза Медински и добави, че предложенията на Киев по гаранциите за сигурност за Украйна не се разпростират върху територията на Крим, Севастопол и "отделни райони" от Донбас. По думите му писмените предложения на Киев предполагат отказ от стремежи да си върне Крим и Севастопол по военен път, като те включват и списък на страните бъдещи гаранти на сигурността на Украйна.

Руското министерство на отбраната реши да намали драстично военната си активност в направленията Киев и Чернигов. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин, предаде ТАСС.

Новината идва на фона на преговорите между руската и украинската делегации в Истанбул, които започнаха по-рано днес.

"Тъй като преговорите по подготовката на договор за неутралитет и неядрен статут на Украйна и предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна преминават към практическа реализация, отчитайки принципите, обсъдени по време на днешната среща, МО на Русия взе решение за драстично намаляване на военната активност в Киевска и Черниговска област", поясни той.

Според Фомин това се случва с цел повишаване на взаимното доверие и създаване на необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел – договаряне и подписване на гореспоменатия договор.

"Предполагаме, че в Киев ще бъдат взети съответни ключови решения и ще бъдат създадени условия за по-нататъшна нормална работа", добави зам.-министърът на отбраната на Русия.

Фомин заяви още, че Генералният щаб на руските въоръжени сили ще предостави повече подробности за взетите решения след завръщането на руската делегация в Москва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст