ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напрежение от турската позиция против Швеция и Финландия в НАТО

дженифър джен саки псаки (АФП)

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи за изясняване на позицията на Турция по отношение на желанието на Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки, предаде Ройтерс. 

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с премиерката на Швеция Магдалена Андершон и с президента на Финландия Саули Нинистьо. Разговорът продължи малко повече от половин час, обяви Белият дом.

Финландският президент заяви в Туитър, че е изложил  пред Байдън следващите етапи, пред които ще премине Финландия с цел присъединяване към НАТО, и е добавил, че неговата страна е дълбоко признателна на САЩ за тяхната необходима подкрепа.

Белият дом пък съобщи, че по време на разговора тримата лидери са изразили подкрепата си за Украйна. Байдън е заявил освен това на двамата лидери, че подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и правото на двете северни европейски държави да решават сами какво  да бъде тяхното бъдеще и какви да бъдат тяхната външна политика и решения, които те взимат в областта на сигурността, предаде Ройтерс.

Швеция и Финландия планират да разговарят с Турция днес в Берлин след изразената от турския президент Реджеп Тайип Ердоган съпротива към евентуалното им влизане в НАТО, съобщиха външните им министри.

Шведският външен министър Ан Линде ще има възможност да обсъди въпроса с турския си колега Мевлют Чавушоглу на планирана неформална среща на министрите на НАТО, на която са поканени Швеция и Финландия, каза тя за агенцията.

На пресконференция по същото време в Хелзинки ръководителят на финландската дипломация Пека Хаависто обяви намерението си да продължи разговора с турския си колега Чавушоглу.

Хаависто призова към търпение и поетапен подход във връзка с позицията на Турция, предаде агенция Ройтерс.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че не е възможно Турция, която е член на НАТО, да подкрепи плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към пакта, като се има предвид, че скандинавските страни са "дом на много терористични организации". Двете страни не могат да бъдат приети в нея без единодушен вот от страна на настоящите членове. Досега повечето страни членки на алианса, сред които и САЩ, а също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, казаха, че са готови да приемат Финландия и Швеция с отворени обятия. Кремъл още отсега пък изрази враждебността си към каквото и да е разширяване на алианса.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст