ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да се взема решение за РСМ без санкция на парламента

Парламент Смяна на министър на отбраната Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков увери, че коалиционното споразумение се спазва и няма да се правят договорки за Република Северна Македония.

Коментарът му е по повод обвинението на "Има такъв народ", че министър-председателят се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България за започване на преговори със Скопие.

"Няма да се вземе каквото и да е конкретно решение без санкцията на парламента и без пълната убеденост на всички вие, които ще гласувате за това нещо", заяви премиерът.

Кирил Петков съобщи, че Европейската комисия е готова да бъде гарант чрез преговорната рамка на правата на българите в Северна Македония.

"За да сме сигурни, че интересите, както и всички права на тези българи в Македония, в Северна Македония са запазени, спазени и преговорната рамка и преговорният процес ще допринесе за това добросъседство, за което ние толкова дълго се надяваме", обясни той.

Преди два дни лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов публикува във ФБ профила си коментар относно отношенията между България и Северна Македония и евентуалното вдигане на българското вето за преговорите на Скопие за членство в ЕС.

„Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта “Външна политика”, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание“, пише Трифонов.

Според него чужди дипломати са изразили учудване, че „коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция“.

„Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос“, допълва лидерът на ИТН.

„Ние от “Има такъв народ”, както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от “Има такъв народ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония“, пише още Трифонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст