ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още страни от НАТО ще се присъединят към бойната група в България

Драгомир Заков мин. на отбраната

Още страни от НАТО ще се присъединят към бойната група в България, каза министърът на отбраната Драгомир Заков след края на заседанието на колегите си от НАТО в Брюксел.

Министър Заков припомни, че България има договорка с Италия да поеме рамкова държава.

"Днес разговарях с италианския министър, процедурата при тях напредва, предстои разглеждане в парламента, което означава, че някъде до лятото на тази година ще имаме т.нар. конференция за генериране на сили, т.е. ще има допълнително държави, които ще се присъединят към бойната група, разбира се в съответствие с разпределението на функциите вътре… В момента има интерес от Гърция, също така имаме американски, британски контингенти, които вече работят с нашите сили в "Ново село", има интерес и от държави в региона", допълни военният министър.

Запитан как ще се отрази гласуваният вот на недоверие към председателя на парламента Никола Минчев на позицията на страната ни по отношение на войната в Украйна, министър Заков отговори:

"Това, което мога да кажа, е, че до последната секунда, в която съм в министерството, аз като министър имам конкретни задължения, които са вписани в Закона за отбраната и въоръжените сили. Т.е. да се грижа за отбранителната политика на България. На 400 километра от България се води война. Знаем за руските въздействия, хибридни въздействия, във всички страни членки на НАТО и ЕС, България не е изключение".

"В този контекст външните шокове, които имаме, не се интересуват от вътрешнополитическите събития в страната. В този контекст, отново казвам, ролята на министъра на отбраната е да се грижи за сигурността на страната и отбранителната политика, независимо от това какво се случва във вътрешнополитически план. Това е моят ангажимент. Затова днес съм тук, затова не бях в Народното събрание", допълни Драгомир Заков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст