ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ДБ са готови да работят за кабинет, ако получат третия мандат

Парламент Владислав Панев

"Демократична България" е готова, ако ѝ бъде връчен третият проучвателен мандат, отговорно и диалогично, да предприеме опит да направи възможното за съставяне на правителство." Това заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов на брифинг в парламента. "ДБ се е доказала със своята отговорност и диалогичност, а през следващата една година предстои решаването на важни за страната кризи", добави той. Иванов все пак отбеляза, че най-добре е да бъде съставено правителство още с първия мандат.

Попитан дали от обединението биха подкрепили правителство с мандат на БСП, председателят на ПГ на ДБ отговори, че ако се стигне дотам, въпросът ще бъде обсъден. От ДБ считат, че президентът Румен Радев трябва да продължи консултациите с политическите сили. "Ако първият мандат се окаже неуспешен, считаме, че би било добре президентът да проведе още един кръг от консултации, преди да връчи третия мандат", каза Иванов. А според Атанас Атанасов нови консултации ще помогнат на държавния глава да установи коя политическа сила има способността чрез диалог да намери мнозинство за съставяне на правителство.

След като Народното събрание гласува вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков, президентът започна конституционна процедура за връчването на мандати за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент. Първият мандат бе връчен на най-голямата парламентарна група – "Продължаваме Промяната". Днес (8 юли) в 17:00 ч. Румен Радев ще се срещне с посочения от ПП кандидат-премиер Асен Василев, за да стане ясно дали мандатът ще бъде изпълнен успешно. Според Конституцията вторият проучвателен мандат се връчва на втората по големина политическа сила. В случая това е ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че ще върнат мандата. Третият мандат се дава на парламентарна група по преценка на държавния глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст