ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петролът продължава да поскъпва

бензин

Суровият петрол поскъпна за трети пореден ден защото войната в Украйна се води вече почти месец,а краят й не се вижда. И, за десерт, подкрепяни от Иран бунтовници са атакували енергийни съоръжения в ключовия износител на черно злато – Саудитска Арабия. 

Горивото сорт "Брент" с доставка през май се разменяше срещу 114.50 щ. долара за барел в следобедните часове на 21 март, а базовият американски WTI с доставка през април се изкачи над 110 долара за барел и е грубо с 14% по-скъп от котировката, на която приключи търговската си сесия на 16 март.  

Глобалният петролен пазар е в хаос от руското нахлуване в Украйна, в резултат на което САЩ и Европа наложиха санкции на Москва, а купувачите на черно злато странят от руските доставки. Американският WTI надхвърли 130 щ. долара в първите дни на март (най-високата котировка от 2008-а) преди да отстъпи до по-поносими равнища. Цените са с безпрецедентно високи колебания, с дневни отклонения от около 10 долара за барел.  

В Близкия изток йеменските бунтовници хути са атакували най-малко шест енергийни обекта в Саудитска Арабия в ранното утро на 20 март, като някои от тях са под управлението на петролния гигант на страната "Сауди Арамко". Подкрепяната от Иран групировка се е целела в петролно хранилище в Джазан в югозападната част на кралството и в завод за природен газ в Янбу на Червено море.

Администрацията на американския президент Джо Байдън предприема мерки в отговор на руската инвазия.

Белият дом ще уведоми банки, енергийни компании, рафинерии и фирми от производствения сектор на 21 март за влиянието на руското нахлуване в Украйна и последствията от санкциите. Финансовият министър Джанет Йелън, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и други високопоставени чиновници са домакини на неофициални дискусии с дружества от няколко сектора, информира запознато с въпроса лице, пожелало анонимност. 

САЩ оглавяват световен поход срещу Русия в отговор на инвазията в Украйна, което напряга и без това проблемните вериги за доставки, пазарите на суровини и стоки и усилва инфлационния натиск. Срещата се провежда след като Белият дом призова публично енергийните доставчици да увеличат производството заради резкия скок на цените и критикува главните изпълнителни директори, заявили, че дават приоритет на инвеститорите вместо на по-високия продукт. Байдън подчерта, че "петролните и газовите компании не трябва да кътат печалбите си за сметка на усилено работещите американци". 

Сред поканените на брифинга са енергийните гиганти "Ексън мобайл" и "Коноко Филипс", рафинерията "Маратон петролиъм", кредиторите "Джей Пи Моргън Чейз" и "Бенк ъф Америка", както и селскостопански и промишлени фирми.

Освен с местния бизнес, Байдън ще разговаря с партньорите си в Европа и по-късно през седмицата ще пътува до Стария континент.  

Ценовият скок принуди водеши вносители да притиснат страните производителки на суров петрол да увеличат добива. През уикенда Япония призова Обединените арабски емирства да качат износа. "Сауди Арамко" пък ще повиши разходите, защото ценовият скок на черното злато 

Търговците от бранша следят с внимание и усилията на Китай да овладее поредния взрив на заразени от КОВИД-19 и отражението му върху потреблението на енергия.   

И докато САЩ и Европа не искат руски петрол, Индия е готова да купи повече от него на изключително изгодни цени.

Индийските рафинерии приемат охотно руския сорт "Уралс", който се предлага с огромна отбивка. "Индустан петролиъм" е купила неотдавна 2 млн. барела "Уралс" за доставка през юни. "Индиън ойл корп." има сделка с "Роснефт" за 2 млн. тона или 14.7 млн. барела суров петрол през 2022-а, като споразумението е подписано малко преди началото на военните действия.  Други индийски рафинерии също търсят руско черно злато за доставка през май и юни, твърдят добре информирани източници.

Индия и Русия имат дългогодишни отношения в редица сектори, включително отбрана и сигурност, и покупките на черно злато от втория по големина азиатски вносител пълни хазната на Кремъл, ограничена от финансови санкции. Индия планира да ги заобиколи като плати в рупии за получената суровина, посочват официални представители на кабинета. Индийски купувачи са сключили договори за руски доставки в размер на тридневното потребление на суров петрол на страната от около 5 млн. барела дневно, които ще бъдат изпратени през идните три-четири месеца. Това означава около 15 млн. барела руско черно злато.   

Руските петролни доставки са имали около 2% дял от общото количество купена от Индия суровина през 2021-а или около 33 млн. барела, по официални правителствени данни. Най-едрият петролен доставчик на страната е Близкият изток с над 60% от вноса. 

Предстои да стане ясно какво количество от сорта "Уралс", който се товари основно на пристанищата на Балтийско море, ще стигне до Азия. Руското черно злато от източните пристанища Козмино и Де-Кастри на Японско море имат по-голям шанс да намерят купувачи в Северна Азия, твърдят експерти от бранша.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст