ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Производителите на плодове и зеленчуци в стачна готовност

пазар

Сдружение „Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ обявява стачна готовност и настоява за спешна среща с ръководството на Министерство на земеделието, за промяна в мерките за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци през 2022 година.

При действащи военни действия на 700 километра от границата ни и необходимостта от подсигуряването на продоволствената сигурност на населението на България, намаляването на подпомагането от държавата на този системно недофинансиран сектор, изправен пред колапс, е повод силно да се замислим за управленският капацитет по върховете на БСП, е позицията на сдружението.

Ощетените производители предупреждават, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще излязат на национален протест. Крайно неадекватната политика на вицепремиера от БСП Корнелия Нинова, отговаряща за Министерство на земеделието, е в ущърб на управляващата коалиция и води до сериозно напрежение в сектора, което ще рефлектира и в цялото общество. Водената от нея политика ще направи българският плод и зеленчук бутикова стока, а съгражданите ни ще консумират предимно турски и македонски такива. И не на последно място – от сдружението алармират, че в тези страни е разрешено използването на препарати, които отдавна са забранени в ЕС. 

Ако не бъдат предприети конкретни мерки, производителите от бранша "Плодове и зеленчуци" не виждат шанс за оцеляването на сектора.

В писмо до министър Иван Иванов, сдружението настоява да бъдат предприети мерки, които да компенсират неблагоприятните ефекти от COVID кризата и войната в Украйна и непрестанно увеличаващите се цени на торовете, препаратите и енергоносителите. Производителите изпитват остра необходимост от помощ, за да преодолеят икономическите сътресения и несигурната пазарна среда, се посочва писмото.

Повод за исканата среща са публикуваните на 10 март 2022 г. заповеди на министъра на земеделието за определяне размера на плащането за един допустим хектар по Схема за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2021 година. Производителите категорично не са съгласни с размера на плащането, който е намален с между 20 и 30% за отделните култури в сравнение с утвърдените ставки за Кампания' 2020.

"Плащанията по Схема за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци формират значителна част от плащанията, които земеделските производители от тези сектори получават по приложимите схеми и мерки за подпомагане през последния програмен период. Същественото намаляване на ставките за кампания 2021 с между 20 и 30% поставят родните производители в изключително затруднение и несигурност с оглед непрестанното увеличение на цените на торовете и препаратите за растителна защита, енергоносителите, разходите за труд и не на последно място – несигурната пазарна ситуация в страната. 

В момент, в който производителите очакват държавата да подаде ръка на родните производители на плодове и зеленчуци, за да могат да преминат през кризисния период, неблагоприятните ефекти от COVID кризата и пазарните турбуленции в следствие на водената в Украйна война, новината за намалените ставки по Схемата за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци беше посрещната с нескрито възмущение от членовете на нашето сдружение",  се казва в писмото. 

Очевидно демонстрираните досега приоритети на БСП в сектора не включват качествените български плодове и зеленчуци в менюто на съгражданите ни. Ето защо сдружението очаква промяна в цялостната визия на Министерството на земеделието за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци през 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст