ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата изчака да пуснат Борисов, за да даде подробности

Говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова

Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, неговият пиар Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха пуснати от ареста, прокуратурата даде брифинг. Наблюдаващите прокурори са преценили, че доказателствата към този момент не са достатъчни да се изведе обосновано предположение, че което и да е от трите лица – Борисов, Горанов и Арнаудова, са извършили престъпление. Това заяви Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура. Тя добави, че според наблюдаващите прокурори по разследването повдигането на обвинения към този момент би било нарушение на закона. "Няма пречка в по-нататъшния ход на разследването и събирането на достатъчно обвинителни доказателства този извод да бъде променен", уточни тя.

"След 10 часа днес в Софийската градска прокуратура пристигна факс, с който от Главна дирекция "Национална полиция" ни уведомиха, че са образували досъдебно производство за изнудване с участието на длъжностно лице. Досъдебното производство е образувано в условията на "неотложност", уточни говорителят на СГП. По думите ѝ е съставен протокол за първо действие по разследването, а именно разпит на свидетели и последващо претърсване. "Със същия факс СГП беше уведомена за задържането по закона за МВР за срок от 24 часа на три лица – Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. В обвинението са докладвани и разпити на шестима свидетели, включително и на премиера Кирил Петков. Именно неговият разпит е бил първото действие по разследването, с което е образувано досъдебното производство. Петков разказал за среща с главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, с която са обсъдили публични твърдения на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван от Борисов, Арнаудова и Горанов. "Самият Васил Божков не е бил разпитван", уточни говорителят на СГП. 

След това са извършени претърсвания на трите адреса – на бившия премиер Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на бившата директорка на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова. 

В петък са разпитани служител в търговско дружество на Божков и управител на дружество на Божков, който е свидетелствал, че Божков не е носил пари при срещите си с бившите вече управляващите. Свидетел – служител на министерството на финансите, е разказал, че Божков идвал само с пура в ръце, без багаж. Разпитани са и бивш член на парламентарната бюджетна комисия. Бивш съдружник на Божков свидетелства, че той се е срещал многократно с Горанов и Борисов, но не му е споделял в каква връзка. Той твърди, че Божков вземал пликове с пари преди посещенията си, но няма информация какво се е случвало с тези пари.

Наблюдаващи прокурори са установили, че делото не е докладвано в неговата цялост. Около 20.30 днес (18 март) в СГП са постъпили допълнителни материали, които следва да се разглеждат. 

Прокуратурата счита, че извършените действия са извършени от некомпетентни органи. Съгласно НПК разследванията на престъпления, извършени от член на Министерския съвет, се извършват от следовател, а не от полицай. Според СГП не е налице хипотезата на неотложност при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като обстоятелствата по този случай са отдавна известни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст