ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Роскосмос ще върне на Земята американския астронавт Ванде Хай

астронавт Марк Ванде Хай

Роскосмос никога не е давал повод на партньорите си да съмняват в нейната надежност и, че американският астронавт ще се върне на Земята с руския космически кораб на 30 март. Това заявиха от пресслужбата на държавната корпорация в понеделник.

По-рано някои американски медии изразиха съмнение, че Русия ще върне на Земята астронавта Марк Ванде Хай, който в момента е на Международната космическа станция, заради санкциите, които бяха въведени заради ситуацията в Украйна.

"Американският астронавт Марк Ванде Хай ще се върне на Земята на 30 март на борда на руския космически кораб "Союз МС-19" заедно с Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров. Роскосмос никога не е давал повод за съмнения в своята надежност като партньор", отбелязват от пресслужбата на компанията.

От държавната корпорация подчертават, че безопасната работа на екипажа на Международната космическа станция за Роскосмос е най-важният приоритет.

Кацането на спускаемия апарат на кораба "Союз МС-19" с Шкаплеров, Дубров и американския астронавт Марком Ванде Хай на Земя е планирано за 30 март.

Дубров и Ванде Хай /като борд инженер № 2/ пристигнаха  на Международната космическа станция на 9 април миналата година с кораба "Союз МС-18" заедно с космонавта Олег Новицки. С този кораб на Земята през осента се върнаха членовете на киноекипажа – актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко, които пристигнаха на борда на станцията с кораба "Союз МС-19" на 5 октомври с космонавта Антон Шкаплеров.

Международната космическа станция

(International Space Station) е пилотирана орбитална станция, използвана като многоцелеви космически изследователски комплекс от края на 1998 година. Има съгласуваност за експлоатацията й до 2024 година, включительно, като се разглежда и възможността за продължаване на този срок до 2028 или 2030 година). Космическата станция е съвместен международен проект, в който участват 14 страни: Русия, САЩ, Япония, Канада и влизащите в Европейското космическо пространство – Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Нидерландия, Норвегия, Франция, Швейцария, Швеция и Великобритания.

Международната космическа станция е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-скъпият обект, построен от човека. Общата стойност на станцията възлиза на над 150 млрд. долара.

Управлението на МКС се осъществява от руския сегмент – от Центъра за управление на космическите полети в Корольово /често неофициално наричано космическата столица на Русия/, и американския сегмент – Центъра за управление на полетите „Линдън Джонсън“ в Хюстън.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст