ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служителите поетапно се връщат в офисите

бизнес обсъждане

Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите си офиси, става ясно от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. То е проведено сред компании с общо над 35 000 служители в София и то отразява актуалните тенденции в нагласите на бизнеса по отношение на работата в офиса или от дома.

Данните от него показват, че към април тази година в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от служителите. Година по-рано същия дял на присъствена работа са регистрирали само 4% от анкетираните компании, а 85% са отговорили, че под 30% от служителите им работят от офиса.

С отпадането на противоепидемичните мерки служителите на все повече организации поетапно  се завръщат на традиционните си работни места. „От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80% от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9% на 7 процента.

Повече хора, същото пространство

Проучването показва, че макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи. Близо 60% от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1% от тях възнамеряват да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора (Business process outsourcing – аутсорсинг на бизнес процеси), тъй като естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа, при който служителите им прекарват само част от работното си време в офиса. Други 35% от участвалите в проучването осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията от COVID-19, бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24% от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора, преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.

Това е четвъртото проучване, проведено от компанията от началото на пандемията от COVID-19 насам. От участниците 64% са в IT или BPO бизнеса, 23% – във финансовия сектор, 1% са компании за правни и консултантски услуги, 6% са с друг предмет на дейност. Дяловете са изчислени на базата на броя работещи в компаниите, дали определени отговори на зададените въпроси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст