ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Срещата на Кулеба и Лавров не доведе до нищо

лавров кулеба анталия

Външните министри на Русия и Украйна се срещнаха в днес в Турция – контакт на най-високо ниво между двете страни от началото на войната на 24 февруари, но от едновременно проведениия "дуел" на пресконференциите им стана ясно, че не са постигнали напредък, предаде Ройтерс.

Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба каза, че не е получил обещание от руския му колега Сергей Лавров руските сили да спрат стрелбата, за да може помощта да достигне до цивилни, включително в основния хуманитарен приоритет на Киев – евакуирането на стотици хиляди хора, хванати в капан в обсаденото пристанище Мариупол.

Лавров не показа никакви признаци за отстъпки, повтаряйки руските искания Украйна да бъде разоръжена и да приеме неутрален статут. Той каза, че Киев, изглежда, иска срещи в името на срещите и обвини Запада, че е засилил конфликта, като въоръжава съседа си.

Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Анталия с украинския външен министър Дмитро Кулеба и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде Ройтерс.

По думите му Западът създава опасност в региона от много години. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат, посочи той.

Руският министър на външните работи заяви още, че с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Анталия са обсъдили хуманитарни въпроси.

Напомнихме на Украйна, че Русия е представила предложенията си, посочи Лавров и добави, че Москва очаква отговор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст