ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът обяви действията на разследващите за незаконосъобразни

Менко Менков

„Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. От самато начало тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година". Това каза Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партия ГЕРБ. 

Той бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай.

Първо, липсата на неотложност и второ липсата на компетентност, каза адвокатът. И даде пример, че в практиката неотложност се прилага при залавянето на наркобанди.

„Да ви припомня отново процедурата. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Трите лица се явиха доброволно пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички зададени въпроси. Нека припомня, че проверката се извършва по сигнал на „Боец”, в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обяваване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на две години", каза Менков..

"Защо разследващите са се насочили само към случая с него, няма как да знам. На 17 от проверката, която не е изпращана в прокуратурата, сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е изпратил до ГДНП. След това полицейските служители е трябвало да изпратят материалите в СГП, за да може тя да вземе решение на лице ли са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство”, поясни адвокатът. 

По думите му, съгласно закона, разследването за престъпления, извършени от членове на МС, може да се извърши само от следователи.

Адвокат Менков съобщи, че в дома на Севделина Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дрехи и дори рисунките на момиченцето. 

Пари са иззети от дома на Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. От къщата на Бойко Борисов не е иззето нищо. Това обяви адвокат Менко Менков на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ по повод развитието на събитията след ареста на тримата за 24 часа от МВР миналата седмица.

Според Менков, действията на служителите на вътрешното ведомство са незаконосъобразни и иззетите средства следва да бъдат възстановени.

"От дома на г-жа Арнаудова са иззети тефтер, както казах, бележник, на който пише "Борисов", иззети са рекламни материали с лика на Бойко Борисов от предходни предизборни кампании миналата година и е иззет поздравителен адрес от г-н Васил Божков до г-жа Арнаудова лично. Той е иззет като доказателство по делото, което обяснява как един изнудван човек поздравява един от изнудващите за празник и за някакъв повод – за Нова година или за Коледа", иронизира адвокатът. 

"И сега вече всички тези вещи и предмети, иззети от Арнаудова и от Горанов, не представляват веществени доказателства по делото след произнасянето на съда и те всъщност се намират в патримониума на Главна дирекция "Национална полиция" без правно основание. Т.е. те са длъжни да ги върнат и ние ще отправим такова искане да бъдат върнати, макар че те нямат кой знае каква стойност. Ако прокуратурата и следователите, които бъдат определени за разследващи и пожелаят тези неща, които са иззети и които вече се явяват незаконосъобразно иззети и се намират там без правно основание, да им бъдат предоставени, предполагам, че моите клиенти ще дадат съгласие доброволно да им ги предадат, за да могат те да станат отново доказателство по делото", обясни Менко Менков. 

След въпрос за парите, иззети от Севделина Арнаудова, Менков каза: "Взети са 200 долара, по памет ви цитирам, 100 рубли, не знам колко стотин крони. Това са пари от командировки, които тя е посещавала в качеството си на пиар, и някакви лични пари. Тези парички сега трябва да й се върнат. Това е. Не е незаконно да имаш пари."

Изводът от всичко това е, че съдът е обявил за незаконосъобразни действията на разследващите, подчерта той.

Попитан какво е иззето от Владислав Горанов, адвокатът заяви: "От г-н Горанов също са иззети някакви парични средства, които са на, доколкото разбрах от него, на търговското му дружество, в което той извършва консултантска дейност."

Менко Менков обясни и че Борисов, Горанов и Арнаудова не са обвиняеми, така че прокуратурата не била длъжна да уведомява тях или него за каквото и да било.

По повод задържането на тримата за 24 часа в четвъртък срещу петък, вече били изготвени жалби. Те щели да бъдат подадени в Административен съд-София град. Производството било на две инстанции. До края на деня Менков очаквал да събере подписите на клиентите си, за да подаде жалбите утре сутринта. 

"Утре сутринта ще внесем преписките в Административния съд и ще искаме чисто юридически да се произнесе по законосъобразността на задържането, тъй като според нас то е незаконосъобразно", обяви той.

Преди изявлението на Менков Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

По-късно СГП съобщи, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст