ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Твърденията на “градивната” опозиция ГЕРБ са откровени лъжи

Министерски съвет пресконференция след срещата с БПГА Кирил Петков Корнелия Нинова

Това, което се случва през последните няколко дни, за мен е меко казано странно. Това е причината с екипа ми да дадем тази пресконфернция. Твърденията на така наречената "градивна опозиция" за сделки с газ са неверни. 

Това заяви на брифинг енергийният министър Александър Николов, който коментира твърденията на ГЕРБ за продажба на газ на половин цена в нощта, в която избухна войната в Украйна. 

Министърът на енергетиката Александър Николов отхвърли твърденията на партия ГЕРБ, че държавата е ощетена от нова сделка с природен газ на борсата.

По-рано днес депутата от ГЕРБ Делян Добрев сделката е сключена ден след началото на руската инвазия в Украйна. "22 часа след като започнаха да падат бомбите, на нашата газова борса между 02.00 и 03.00 часа в рамките на секунди се подаде газ на половин цена. 4000 мегаватчаса е количеството. Разликата в цената е половин милон лева", заяви той.

Продажба на природен газ няма, има покупка, отговори министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството.

"Булгартрансгаз" е купувач. Цената е приблизително 50% по-ниска. Да, така е. "Булгартрансгаз" ползва на собственото дружество и на енергийната система е закупила по-евтино. Ако това се беше случило последните десет години, сигурно нямаше да има такава задлъжнялост БЕХ и цялата енергийна система", обясни той.

Министърът уточни, че "Булгартрансгаз" има необходимост от количества природен газ, които се изразходват за технологични нужди. Закупените количества от "Булгартрансгаз" се съхраняват в газохранилището в Чирен, като всеки ден се добива необходимата част от тях за осъществяване на пренос в България и извън страната.

С цел запазване на максимални количества в Чирен "Булгартрансгаз" ежедневно търси максимални количества природен газ на допустими и приемливи цени. Такъв е случаят от 24 февруари 2022 г., коментира Николов. Той посочи, че средната цена на природния газ за февруари е 151,89 лева. Закупените от "Булгартрансгаз" количества са на цена от 120 лева на мегаватчас – с 32 лева по-ниска от средната цена.

"На конкретната дата, за която говори Делян Добрев, "Булгаргаз" не е осъществявала никакви сделки и това е видно. Цифрите са ясни. Продажба няма. Има покупка и тя е от "Булгартрансгаз". Количествата от тази покупка се съхраняват в Чирен. Нито едно от твърденията на ГЕРБ – СДС не са верни. Лично с моя заповед е разпоредено газта в Чирен да се съхранява и да се увеличи с един месец добива. Предприети са всички мерки, за да се избегне увеличението на цената на газа, но трябва да се отразяват и световните борси. Бившият премиер е прав само за едно – наистина работим денонощно и търсим възможности за алтернативни доставки на газ на възможно най-ниски цени. Изнесените твърдения в последните два дни не са просто неверни – това са откровени лъжи", категоричен бе Николов. 

"Делян Добрев е бвиш енергиен министър и на изслушване в парламента не правеше разлика между цена на газа от 8 и 80 евро. Той призовава държавата да оптусне горива от държавния резерв и явно не знае, че това може да се случи само при определени условия. Всички видяхме постовете във Фейсбук и от кой са спонсорирани. Нека бившият премиер и бившият му енергиен министър да обяснят защо провалиха доставките на азерски газ. В момент на криза и война "градивната" опозиция се опитва да всява паника и да трупа политически дивиденти. Да всяваш паника в деня на Националния празник е меко казано обидно", попита Николов.  

Коментирайки опашките по бензиностанциите в сряда, министър Николово отбеляза:

"На 2 и 3 март общият размер количества, които са закупени от бензиностанциите в България е над четири пъти над средния размер. Както всички видяхте, тези количества бяха налични. Не знам верига бензиностанции, която да е спряла да работи. Рафинерията е доставила заявените количества. Ако имаше някакъв проблем, това нямаше да се случи. Ще има негативен ефект, който е свързан с изцяло европейски и геополитически контекст".

Според енергийният министър отварянето на държавния резерв за горива няма да успокои цените на горивата.

Планираните количества на рафинерията за март 2021 г. за дизел са били 210 млн. литра, докато през този месец са 243 млн. литра, посочи министърът. "Никакъв недостиг към момента няма", изтъкна той. По думите му същото важи и за бензина. Рафинерията е доставила заявените количества, изтъкна той. Според Николов цената на рафинерията към бензиностанциите не е повишена.

"Цените на петрола и газа са структуроопределящи за микса у нас. Към момента няма недостиг на газ и бензин. Цените по световните борси са вързани с долара. Всички тези данни и анализи, които се правят, за да може да функционира нормално системата, се правят денонощно. Всички твърдения на ГЕРБ – СДС са далеч от истината. Цифрите показват най-точно и аз ви призовавам да проверявате информацията преди да я споделята с обществото. Цифрите и данните са достъпни. Българските граждани трябва да са правилно информирани и да не се поддават на подобни атаки. Нека самите избиратели си направят сами изводите за тези целенасочени атаки, които целят дестабилизация на страната. Не трябва да отговаряме на лъжи и да обясняваме, че черното не е бяло. Трябва да работим", обяви енергийният министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст