ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Време е да се срещаме, да възстановим справедливостта за Украйна

Володимир Зеленски

В поредно видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обяви, че съдържателните преговори за мир и сигурност в Украйна са единственият шанс за Русия да намали щетите, причинени от нейните грешки.

"Ние винаги сме наблягали на преговорите. Винаги сме предлагали диалог и решения за мир – не само през тези 23 дни от началото на войната. И искам сега да ме чуят всички, особено в Москва – време е да се срещаме, да говорим и да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. Иначе загубите за Русия ще бъдат такива, че няма да ви стигнат и няколко поколения, за да се изправите".

Володимир Зеленски посочва и че през вчерашния ден от Мариупол са били изведени общо 9 хиляди души, като за целия период на действие на хуманитарните коридори спасените са над 180 хиляди. Продължават усилията на спасителните екипи за откриване на оцелели сред останките на местния театър, разрушен след бомбардировка. Стотици хиляди хора остават под ударите на ограниченията на обсадата – без ток, отопление и прясна вода.

Междувременно от украинското министерство на отбраната обявиха, че въоръжените сили на страната "временно" са загубили достъп до Азовско море по време на затягането на руската примка окото Мариупол.

В същото време от британското военно разузнаване обявиха, че Русия е преминала към "стратегия на изтощаване", след като не е успяла да постигне целите си.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст