ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всички наши сънародници, евакуирани от Киев, вече са в Молдова

Теодора Генчовска

Всички наши сънародници, които тръгнаха от Киев в късните часове, вече са на територията на Молдова. Те са посрещнати от българските дипломатически представители. Имат храна и вода. Това са около 200 души – майки с деца. Това обяви пред NOVA министърът на външните работи Теодора Генчовска. "Има заявки от други българи от Киев и от Харков. Работим с други членки на Европейския съюз, имаме съдействие и от НАТО. Опитваме се да ги групираме по възможно най-бързия начин. Хубавото е, че бройката вече драстично намаля", каза още външният министър. 

Тя коментира и случая с жената, която не беше евакуирана, въпреки че бе подала документи. "Тя вече се е свързала през други българи със Ситуационния център. В цялата тази суматоха има някакво разминаване в списъците, които нашата дипломатическа служба в Киев е имала и пълния списък на МВнР. Не е забравена. Те всъщност са две жени с едно дете. Работи се за евакуацията им", обясни Генчовска.

По думите ѝ операцията по евакуиране в нощта на понеделник срещу вторник е протекла тежко. Имало и два случая на мъже с украинско гражданство, които са били върнати, защото подлежат на мобилизация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст