ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За служителите в Социалното министерство – още 20.3 млн. лева

Парламент Георги Гьоков

На днешното си заседание (20 юли) Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи за персонал по бюджета на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за 2022 година.

С него се предвиждат 20.3 млн. лв. допълнителни разходи за увеличаване на заплатите и възнагражденията на персонала в системата на ведомството на Георги Гьоков. По този начин поетапно ще се преодолее изоставането на основните заплати на служителите в администрациите към министъра на труда и социалната политика.

"Те са по-ниски в сравнение с останалите институции, което не съответства на повишените им отговорности, обема на работа и прекия риск за здравето при тяхната дейност" – уточняват от пресслужбата на кабинета.

Освен това средствата ще се използват и за изплащане на обезщетенията при освобождаване на служители във връзка със структурни промени в системата на министерството.

Министерският съвет прие и Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на иновациите и растежа за тази година. За ведомството на Даниел Лорер ще бъдат отпуснати допълнителни  2 310 983 лв. за изплащане на обезщетения на персонала, както и за увеличение на възнагражденията след извършени структурни промени (за последните е обявено, че ще са в общ размер на 297 000 хил. лева). Друга част от парите ще бъдат насочени към преодоляване на дисбаланса в заплащането на служителите, преминали в институцията на Лорер от разделеното Министерство на икономиката и закритата Държавна агенция за научни изследвания и иновации, чийто правоприемник е Министерството на иновациите и растежа. С друга част от средствата ще бъдат привличани нови служители, притежаващи необходимата квалификация и опит.

Не на последно място правителството е одобрило и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи. Става дума за 4 058 лева за обезпечаване на обучение в изпълнение на Наредбата за условията и реда за участие на граждански специалисти от България в операции и мисии на международни организации за управление на кризи извън територията на страната.

С предоставените пари ще бъдат покрити поетите и планирани разходи по бюджета на Дипломатическия институт към министъра на външните работи за 2022 г. за обезпечаване провеждането на обучение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст