ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България затваря пристанищата си за руски кораби

Парламент Николай Събев

България ще затвори пристанищата си за руски кораби. Това обяви транспортният министър Николай Събев. "Министерството на транспорта потвърди възможността да бъдат затворени българските пристанища за руски флаг, защото ние имаме национален интерес войната да спре. Европейският съюз успя да изгради достатъчно ефективна икономическа блокада и ние считаме, че това е възможно най-ефективното в момента", каза Събев пред БНТ.

В петък транспортният министър поиска оставката на директора на Националната служба за охрана заради напрежението на паметника Шипка на Трети март, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от недоволни граждани. От предния ден НСО е била информирана за програмата на премиера и на председателя на Народното събрание, но не я е изпълнила според изискванията, категоричен е министърът. "Хората, които искаха да протестират, бяха поставени така, че всъщност по пътя на стъпалата към Шипка имаше само 50 сантиметра. Тоест, ние трябваше да вървим почти в индийска нишка нагоре и премиерът и председателят на парламента бяха напълно уязвими", каза още той.

Според Събев НСО са опитали да попречат на премиера да стигне до върха на Шипка с аргумент, че това било опасно за него. Именно заради това транспортният министър е изпратил писмо до президента, с което настоява за предсрочно прекратяване на пълномощията на началника на Службата за охрана. Според него в България се води кибервойна.

Въпреки коментарите на депутати, че са били подведени от службите за сигурност за развитието на руската инвазия в Украйна, транспортният министър посочи, че информацията на службите е била абсолютно коректна. Няма данни за останали български шофьори в Украйна или граждани, които са искали да бъдат евакуирани.

Събев подчерта, че хуманитарният полет на "Аерофлот" от София е бил разрешен, защото не воюваме с руското население. От 180 заявили, на самолета са се качили само 70, допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст