ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСО: Заставаме срещу опитите да ни обвързват с партийни интереси

Кирил Петков Шипка

От Националната служба за охрана разпространиха позиция по повод поисканата от транспортния министър Николай Събев оставка на директора на службата. Преди два дни министърът поиска оставката на бригаден генерал Емил Тонев заради снежната топка, която полетя към премиера Кирил Петков по време на честванията на Трети март на връх Шипка.

Националната служба за охрана е деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставя на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия, се посочва в позицията на НСО. Ръководството на службата изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение са допринесли за овладяване на възникналото напрежение и не са допуснали да се стигне до нежелани инциденти по време на Националния празник.

По-рано днес и бившият началник на службата за охрана ген. Красимир Станчев заяви пред bTV, че настоящият шеф на НСО следва да подаде оставка заради скандала на Шипка. "От това, което виждам, не се вземат повече мерки за охрана на първите в държавата, а трябвa", подчерта Станчев. Той напомни, че служителите на НСО трябва да пазят не само живота на охраняваните лица, но тяхната чест и достойнство. И обяви че авангардът на охраната е можело да поиска техническа помощ от София, след като е имало информация, че охраняваните лица могат да бъдат нападнати.

"Година и половина, откакто съм напуснал, там нищо не се развива в техническа посока", посочи Станчев. Според него има проблем и с подбора на кадрите за службата – назначават се хора без нужните качества.

Ген. Красимир Станчев напусна НСО след скандал с охраната на парк "Росенец". Бившият директор на службата обяви, че не е бил информиран за десанта на председателя на "Да, България",Христо Иванов и е разбрал от социалните мрежи какво се е случило. На въпроса дали при това положение НСО се е превърнала в частна охранителна фирма на хора от ДПС той отговори: "Донякъде да, след като тези хора отиват на работа, без аз да знам и не ми се отчитат. След като никой не идва да ми каже все пак какво се случи. Едни от тях имаха по-малко работа и винаги ходеха при други хора."

От ДПС отказали да коментират темата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст