ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът иска от кабинета да махне тавана на енергийната помощ

Енергетика - цени - ток - криза - борса

Българският бизнес настоя правителството да промени схемата на компенсация за цената на тока като отмени тавана за енергийна помощ заради кризата, породена от войната в Украйна.

В противен случай икономиката ни е заплашена от фалити. Това е записано в обща позиция на национално представените работодателски организации, които искат среща с премиера и ресорните министри за договаряне на спешни мерки в енергетиката.

Бизнесът сочи актуалната цена на електроенергията за днес от 840 лв. за мегаватчас и до 1170 лв. в пиковите часове.

А очакванията за следващите дни са цената да достигне 800 евро на мегават, коментира Добри Митрев от Стопанската камара.

„Шокиращо е това, което се случва. Затова ще се опитам да се свържа с премиера, ще настояваме незабавно правителството да промени схемата за компенсации, като отпадне този таван на подпомагане. Икономиката ни, индустрията ни, ще потъне. Очаквам спиране на производства, сериозна безработица, социално напрежение, икономически срив и, за съжаление, и социален такъв“, изтъкна той.

По-тежка е ситуацията с цените на природния газ и суровините за индустрията, каза още Добри Митрев.

Затова работодателите настояват за спешна среща с премиера и министрите на енергетиката, на финансите и икономиката, на която да бъдат взети спешни мерки за компенсация на производството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст