ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският парламент готви забрана на “златните паспорти”

златни паспорти

Евродепутатите приеха вчера (9 март) доклад за законодателна инициатива, в който призовават Европейската комисия да внесе предложение до края на мандата си да забрани "златните паспорти" и да въведе общи правила за "златните визи".

В периода от 2011 г. до 2019 г. най-малко 130 000 души са се възползвали от възможностите на "гражданство срещу инвестиции" и "право на пребиваване срещу инвестиции". Приходите от тези схеми са в размер на  21.8 млрд. евро за съответните страни.

От Европейския парламент посочват къде съществуват схеми за "гражданство срещу инвестиции" – в Малта, в България (където правителството е внесло законодателно предложение за прекратяване на схемите за гражданство срещу инвестиции), Кипър (където към дадения момент се обработват само заявления, подадени преди ноември 2020 г., като според кипърското правителство всички те вече са разгледани).

Освен това 12 държави членки имат схеми за "право на пребиваване срещу инвестиции", включващи различни суми и възможности за вложения.

Аргументите на евродепутатите срещу "златните паспорти" са, че те са спорни от етична, правна и икономическа гледна точка, като пораждат немалко рискове за сигурността. От своя страна "златните визи" предизвикват притеснения за изпиране на пари и корупция, усещане, че европейското гражданство се продава.

В Европейския парламент смятат, че схемите за "гражданство срещу инвестиции", при които гражданите на трети държави получават гражданство в замяна на парична сума, подкопават неговата същност.

Ето защо евродепутатите предлагат конкретни мерки срещу "златните визи":

– стриктни проверки (включително проверки на членовете на семейството на кандидатите и на източниците на финансиране), задължителни проверки в базите данни на ЕС, както и процедури за проверка в трети държави;

– задължения за докладване за държавите членки, включително схема за "уведомяване и консултации", за да се даде възможност за възражение от страна на други държави членки;

– изисквания за минимално физическо пребиваване (за кандидатите) и за активно участие, качество, добавена стойност и принос към икономиката, изразен в инвестиции.

Освен това евродепутатите настояват правителствата на ЕС да направят повторна оценка на всички одобрени заявления през последните няколко години и да гарантират, че нито едно руско лице, което има финансови, икономически или други връзки с режима на Путин, не запазва своето гражданство и права на пребиваване.

В допълнение, евродепутатите призовават Комисията да забрани на руските граждани, които са обект на санкции на ЕС, да участват в схеми за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции.

Евродепутатите също смятат и че не следва да има възможност кандидатите за "златни визи" да подават последователни молби в различни държави членки. Държавите членки не следва да разчитат на проверки, извършвани от недържавни субекти.

Парламентът призовава за налог на ЕС, представляващ значителен процент от направените инвестиции, приложим до постепенното премахване на "златните паспорти" и за неограничен период от време за "златните визи".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст