ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обсъжданите дати за начало на учебната година – 1, 7 и 15 септември

училище

1, 7 и 15 септември са обсъжданите дати за начало на новата учебна година, потвърдиха от Министерството на образованието и науката. Оттам уверяват, че въпреки дискусиите по темата, наесен новата учебна година ще започне както досега – на 15 септември.

Българските ученици учат най-малко и почиват най-дълго в Европа, констатират от просветното министерство. По тази причина, паралелно с прегледа на учебното съдържание, в МОН са разработени няколко варианта за промяна в броя на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината, които предстои да бъдат обсъдени със синдикатите и работодателите в системата на средното образование.

При първия вариант учебната година остава на 15 септември, а продължителността на учебното време се увеличава с 10 учебни дни за учениците от 1 до 6 клас включително. Така занятията на децата от първи до трети клас ще приключват на 15 юни, а на учениците от 4 до 6 клас – на 30 юни.

Вторият вариант, който от МОН определят като най-оптимален, предвижда учебната година да започва на 7 септември за всички ученици, освен за тези в спортните училища, като краят ѝ бъде удължен за учениците от I до VI клас както при вариант 1. Така ваканциите за всички ученици ще се увеличат с пет дни и ще бъдат по-равномерно разпределени в рамките на учебното време.

Третият  вариант предвижда стартът на учебната година да бъде на 1 септември, а учениците от 1 до 6 клас да учат 10 учебни дни повече през юни по вече описания начин. Тогава би имало 10 допълнителни учебни дни за ваканция за всички ученици, които да се разпределят в рамките на учебното време.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст