Има достатъчно гориво по бензиностанциите, уверяват от НАП

Бензин бензиностанция

Има достатъчно количество горива по бензиностанциите в момента. В началото на март количествата също са били достатъчни, за да покрият търсенето. Това обяви зам.-изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Георги Димов. На заседание на Парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите Димов даде информация за потреблението на горивата у нас.

По думите му на 2 март, когато избухна паниката около цените на горивата, са продадени приблизително два пъти повече количества от трите вида – бензин, дизел и пропан бутан. На 3 март и на 4 март е имало леко завишаване на продажбите, но това е нормално при почивните дни. За периода 6-14 март потреблението е стандартното и НАП не отчита проблем при доставките. Димов отказа да коментира състоянието на държавния резерв, защото това е класифицирана информация, но обеща да сподели данни при закрито заседание на комисията. Запитан за потреблението на горива в предходни години, той поясни, че през 2020 година почти целият свят беше спрял заради пандемията, а през 2021 година има увеличение на потреблението.

Има проверка на рискови стоки, няма допълнителен мониторинг върху търговията със зърно.

"Не е наша работа да следим цените на стоките, но следим за данъчни измами и невнасяне на данъци и осигуровки. Има рязко повишение на цената на горивата, но НАП не може да промени цената на търговските продукти. Има система за контрол на горивата, система за фискална памет. НАП следи за отклонение за данъчни задължения и опити за измама", каза още зам.-директорът на приходната агенция.

След събитията с опашките по бензиностанциите на 2 и 3 март е бил създаден оперативен център за наблюдение на бързооборотни стоки. От НАП обаче не били подготвени за случилото се на 12 март – опашките за олио в една от търговските вериги. Има възложени проверки за цената на стоката в 28 областни града. Проверките ще бъдат разширени и в по-малки градове. В обектите ще се търсят документи за произход, цена за доставка и цена за продажба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст