Кремъл: Протестът в тв ефира срещу войната е хулиганство

Марина Овсянникова

Кремъл определи вчерашната протестна проява на редакторката Марина Овсянникова срещу войната в Украйна в ефира на Първи канал като хулиганство.

"Що се отнася до това момиче, това е хулиганство", каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде информационната агенция Интерфакс. Песков каза още, че въпросът следва да се решава от Първи канал и че това не е работа на Кремъл.

Овсянникова се появи неочаквано в ефира на емисия новини по Първи канал с плакат, на който бе написан призив към зрителите да не вярват на пропагандата. На плаката пишеше също така, че на зрителите се говорят лъжи.

Не се знае къде се намира Овсянникова след протестната проява, като нейни юристи заявиха, че на са успели да се свържат с нея.

Аплодираме продължаващите прояви на смелост от безстрашните и миролюбиви руски граждани, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, въпреки съществуващите ограничения. Това заяви говорител на Европейската служба за външна дейност на пресконференция в коментар на снощната поява на редактора на руската държавна телевизия Първи канал Марина Овсянникова в кадър по време на новинарска емисия с призив срещу войната в Украйна.

Говорителят определи действията на Овсянникова като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по руска държавна телевизия. Говорителят отбеляза, че Овсяникова е задържана и изчезнала, без връзка със своите адвокати.

Руският държавен апарат продължава с репресиите на местната опозиция, като я лишава от основни права и свободи, включително на мнение и изразяване. Знаем, че милиони руснаци не подкрепят "войната на Путин", не искат (руският президент Владимир) Путин да разруши бъдещето им и бъднините на тяхната страна, добави говорителят.

Той отбеляза, че досега над 14 000 руски граждани са задържани в над 140 руски града само защото отхвърлят "тази неморална и незаконна" война. Имаме данни, че голям брой руснаци напускат своята родина и това подкрепя оценките ни, че Путин руши бъдещето на своята страна в опит да върне времето назад, допълни говорителят.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст