Петков: Привързаността ни към Русия няма общо с режима на Путин

Кирил Петков

Моментът е труден и за България, и за Европа. Европа е във война. Това заяви премиерът Кирил Петков при откриването на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" в "София тех парк. Водеща тема на форума тази година е кризата в Украйна и последствията за Европа и България.

Енергийната криза, газовата криза са всъщност измерения на войната, каза премиерът. По думите му руският президент Владимир Путин е имал доста добра стратегия, купувайки по-рано газовите хранилища в Германия. "Правилното решение беше да вдигнем високо ръка и да кажем: "Ние сме ""за санкциите, няма да мълчим, ние сме НАТО и Европейския съюз", подчерта Петков. "Трябва да разграничим нашата привързаност към Русия от режима на Путин. Тези две неща не са едно и също. Затова исках да коленича на Шипка, защото там руски воини, дали живота за България", допълни той. Според него трябва да помислим какво означава да сме приятелски народ на Русия, но да сме народ, който не приема войната, както и какъв е плюсът да сме част от ЕС и НАТО.

Министър-председателят обяви, че ще посети граничните пунктове, на които се приемат украински бежанци. И за пореден път разкритикува подготовката на страната ни за подобна ситуация и допълни, че правителството е успяло да пренастрои системата. 'Какво прави правителството? Тази система никога не е приемала по 2000-3000 човека на ден и предишният модел беше – дайте да ги вкараме в едни лагери, да ги заключим и ще го мислим във времето и ще ги обработваме по 30 човека на ден. А тук имаме майки с деца, бягащи от война", изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст