Протестираща срещу войната прекъсна централните руски новини

Марина Овсянникова

Жена, протестираща срещу инвазията в Украйна, прекъсна основната новинарска програма на Първи канал на руската държавна телевизия днес, като се появи зад водещия в студиото с плакат с лозунги, осъждащи войната, съобщи Ройтерс.

Надписът на английски и руски език гласеше: "НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук."

Необичайният протест се проведе на 19-ия ден от началото на войната, която започна, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Кремъл от своя страна говори за "специална военна операция".

Първи канал на руската държавна телевизия заяви, че предприема вътрешна проверка във връзка с инцидента, съобщи ТАСС.

"Спрете войната! Не на войната!", казваше жената, докато водещият продължаваше да чете новините.

Протестиращата остана в кадър и се чуваше в продължение на няколко секунди, преди Първи канал да превключи на друг репортаж, за да я свали от ефир.

Държавната телевизия е основният източник на новини за много милиони руснаци и следва плътно линията на Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Жената е посочена от OВД-Инфо, независима група за наблюдаване на протести, като Марина Овсянникова, служителка на телевизията.

Павел Чиков, шефът на правозащитната организация "Агора", съобщи, че Овсянникова е била арестувана и отведена в полицейски участък в Москва.

ТАСС,  позовавайки се на източник от правоохранителните органи, съобщи, че срещу нея може да да бъдат повдигнати обвинения по закона срещу дискредитирането на въоръжените сили. Законът, приет на 4 март, определя като незаконни публични действия, насочени към дискредитиране на руската армия, забранява разпространението на фалшиви материали. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 15 години.

Във видеоклип, записан преди инцидента и публикуван в интернет,  жена, която изглежда е Овсянникова, се описва като служителка на Първи канал и казва, че се срамува, че е работила години и е разпространявала пропагандата на Кремъл. Тя каза, че баща ѝ е украинец, а майка ѝ – рускиня.

"Това, което се случва сега в Украйна, е престъпление, а Русия е  страната агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта само на един човек и този човек е Владимир Путин", каза тя.

"Сега целият свят се е отвърнал от нас и следващите 10 поколения на нашите потомци няма да измият срама от тази братоубийствена война", каза тя. Тя призова руснаците да излязат и да демонстрират.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст