Шефът на “Булгаргаз” се надява на успокояване на пазарите

Иван Топчийски

„До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен и не можем да си правим експерименти с това какво искаме”. Това заяви в студиото на NOVA председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски в отговор на въпрос защо компанията поиска поскъпване на синьото гориво с близо 60 процента.

По думите му в края на месеца ще има коригиращи данни, тъй като се забелязва тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява. „Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индексът на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска”, уточни той.

„За потребителите на "Топлофикация" има мораториум до 31 март”, подчерта Топчийски в отговор на въпроса как евентуално увеличение с 58 на сто ще се отрази на цената на парното. "Трудно е да се направи преценка с колко ще се увеличи цената на парното и мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще видим по нормални стойности, за да може повишението да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон".

По отношение на преговорите с "Газпром" заради изтичащия договор, той беше категоричен, че няма място за притеснения.  В идеалния вариант те би трябвало да започнат в средата на април, защото в средата на годината започвали търговете за капацитет. "Има вариант и от руската страна да спрат доставките, има вариант и при решение на ЕС да не се сключват договори”, обясни Топчийски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст