Армения е готова да установи дипломатически отношения с Турция

Мевлют Чавушоглу Арарат Мирзоян

Министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян заяви, че Армения е готова да установи дипломатически отношения с Турция и да отвори границите си, предаде Анадолската агенция.

Мирзоян оцени положително процеса за нормализиране на отношенията между Ереван и Анкара.

Като цяло оценяваме положително процеса за нормализация на отношенията. Армения е готова да установи дипломатически отношения с Турция и да отвори границите си. Зарадвах се, като чух от турския ми колега, че и Анкара има политическа воля, за да реализира този процес. Смятам, че сега, когато събитията по света се развиват много бързо, ние не трябва да се бавим с предприемането на конкретни стъпки, каза Мирзоян в интервю за Анадолската агенция.

Мирзоян даде интервюто за Анадолската агенция след участието си в Дипломатическия форум в Анталия, в рамките на който се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Арменският външен министър отбеляза, че отварянето на границите ще окаже положително влияние върху транспортните връзки между страните, на търговско-икономическите отношения, на контактите между хората и стабилността в региона. 

Мирзоян каза още, че арменският народ като цяло иска да бъдат нормализирани отношенията с Турция. 

Разбира се, и в арменското, и в турското общество има групи, които се отнасят скептично към този процес, посочи той.

На 14 януари се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения Сердар Кълъч и Рубен Рубинян в Москва.

На 15 декември Турция назначи Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител – заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян.
Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст