Добре е да се помисли за намаляване на ДДС върху електроенергията

Кузман Илиев

Преструктурирането на българската енергетика към нисковъглеродна отдавна е обект на засилен интерес. Затова ще са необходими значителни инвестиции. Не е нужно обаче държавата да финансира сама този процес. Това каза пред Радио София Кузман Илиев – икономически и политически анализатор, „Съвет по икономически и публични политики“.

„Като казваме държавата веднага трябва да си представим данъкоплатците и хората, които създават стойност. Ограничаваме периметъра и създаваме едно напрежение в обществото. Ако имаме стратегическо мислене, ако стратегически се позиционираме в бъдещето, ние можем да очертаем онези важни ходове, които трябва да направим в бърз порядък, онези, които трябва да направим в средносрочен и дългосрочен план, да ги позиционираме добре и да съберем частните инвеститори, които в България съществуват и да ги включим в преговорите“, каза Кузман Илиев.

По думите му, инвестициите в преструктурирането на българската енергетика към нисковъглеродна е възможно се случат чрез публично-частно партньорство.

По отношение на върнатия План за възстановяване и устойчивост, според Кузман Илиев този път яснота ще има.

„Считам, че европейците ни го върнаха за пореден път, заради това, че те видяха, че в Маришкия басейн, който дава 3 гига вата от 6, т.е. половината от нашата енергетика, ние нямаме идея за това как да заместим генериращите електрическа енергия мощности“, добави той.

По думите му, вече не говорим за енергийна независимост, а за енергийна сигурност.

„Дори не говорим толкова за икономика и калкулация, а за това да го има ресурса. Цената му ще е висока, защото ние малко постлахме нещата, че няма достатъчно енергоизточници на фона на нуждите на европейското и западното производство“, обясни той.

Икономиката на Европа влиза в предрецесионна ситуация, заради високите цени на енергоизточниците, които смазват бизнеса, каза още Илиев.

„Печатат пари централните банки, все по-трудно се произвежда, все по-малко поточната верига, която създава стоките и услугите, ще работи качествено. Това се среща в ситуация на свиваща се икономика и високи цени, което икономистите наричаме стагфлация. Всички ние знаем, че инфлация има и тя не е 10%, а реално е 30-40%, зависи каква ви е кошницата на потребление“, каза Кузман Илиев.

По думите му, инфлацията ще продължи да расте и е добре да се помисли за намаляване на ДДС върху електроенергията.

„Това е начин за облекчение и поддържане на цената за бита поносима“, добави Кузман Илиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст