Лаура Кьовеши идва за втори път у нас

Лаура Кьовеши - пресконференция - София - 2021

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристига в София по покана на министър-председателя Кирил Петков. Това ще е второто й посещение в България след встъпването й в длъжност.

Двамата трябва да обсъдят приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа. Тема на разговор ще бъде и взаимодействието между двете институции.

Ден преди пристигането на Кьовеши премиерът коментира целта на посещението й пред представители на бизнеса:

„Ще си говорим как европрокуратурата може да се използва, за да успеем да направим поне едно пропукване на съществуващия модел. В момента имаме един модел, където главният прокурор пази всичко. На нас буквално са ни вързани ръцете. Имам чувството, че този прокурор следи нас, отколкото каквото и да е друго престъпление. В съществуващата ситуация до голяма степен имаме превзети институции и това се случва главно заради прокуратурата".

Лаура Кьовеши ще има срещи и с главния прокурор Иван Гешев, и с правосъдния министър Надежда Йорданова.

Преди седмица министър-председателят Кирил Петков обяви, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигналите от МС ще постъпват директно към европрокуратурата, без да има посредници.

Според Петков тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст