Нов ценови хаос на пазара на никел в Лондон

пазари

Лондонската метална борса (LME) спря електронната търговия на никел минути след като я възстанови на 16 март – осем дни след като бе отменена  на 8 март. Тържището се обоснова с технически проблем с новите дневни лимити и  с  рязък спад на цените веднага след откриването на търговската сесия.  

Сделките с никел бяха "рестартирани" в 8 ч. лондонско време и фючърсните контракти пропаднаха незабавно под 5% от дневния лимит преди търговията да бъде спряна отново. Борсата обясни, че разследва проблема и ще  канцелира  "малкия брой" осъществени трансакции. Телефонната търговия не е отменена и брокерите на борсовия под, познат като "Кръгът", също ще търгуват метала по-късно през деня.

Ценовият спад показва, че най-мощните в историята спазми от миналата седмица, предизвикани от изобилието на къси позиции, отслабват. Стеснява се и ценовата ножица между никеловите контракти на LME и на китайската борса за фючърси в Шанхай, която продължи да търгува метала докато лондонското тържище беше затворено.

Да припомним, че на 8 март LME взе историческото решение да прекрати търговската сесия след мощен 250-процентен скок на котировките на никел в рамките на по-малко от 24 часа, принудил ред брокери да поискат огромни допълнителни средства от водещия производител Tsingshan Group Holding, заложил на спад на цените. Тази принудителна пауза е срамно отстъпление за 145-годишната борса, на която се търгуват някои от най-важните индустриални метали и се определят базовите им цени. Ръководството й бе подложено на остри критики преди поредната неразбория на 16 март заради решението да прекрати седмица по-рано търговията на никел и да канцелира сделките през последните няколко часа преди мощния ценови скок над 100,000 щ. долара за тон метал. 

Проблемите на електронната търговия могат да вдъхнат нов живот на търговския под на LME, чието значение доста намаля през последните години. Тържището дори се опита за затвори "Кръгът" през 2021-а, но отмени плановете си след мощната съпротива на някои от членовете. 

Мнозинството анализатори и търговци, анкетирани от агенция "Блумбърг" на 15 март, прогнозираха, че цените ще паднат под новия борсов лимит когато пазарът възобнови дейността си. Само 260 лота или 1236 тона никел са били изтъргувани преди борсовата търговия да бъде спряна отново на 16 март. Повечето сделки са осъществени на лимитираната цена от 45,590 щ. долара за тон, а някои – под 5-процентния диапазон. За продажба в книгата за поръчки на електронната платформа са пуснати над 8600 контракта или 51600 тона метал при откриването на пазара срещу едва 3 контракта за покупка.  

Очевидно, доста редовни пазарни играчи са се въздържали да излязат на борсата. Някои брокери пък са споделили, че не искат да поемат нови къси позиции предвид огромните суми, поискани за гарантирането им през миналата седмица. мениджъри на хеджингови фондове, между които и пазарни ветерани, пък са споделили, че или ще се оттеглят от LME, или ще редуцират сериозно търговската си активност. Цените обаче могат да тръгнат отново нагоре, ако Tsingshang Holding Group реши бързо да купи обратно късите си позиции или други оптимистично настроени инвеститори нахлуят на пазара.  

Борсата за фючърси в Шанхай приключи търговската си сесия с повишение от 8.6% – на 235,200 юана (37,048 щ. долара) за тон никел – доста под цените на LME при откриване на търговията на 16 март в Лондон и с почти 10,500 долара на тон под котировката от 48,078 долара за тон, на която затвори пазара на 7 март. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст