Орязаният бюджет на съдебната власт е нарушение на Конституцията

Парламент Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев отново настъпи МВР, обвинявайки го за бума на престъпността в последно време. От кулоарите на парламента той заяви, че войната, която изпълнителната власт и по-специално МВР води с прокуратурата, е причина за бума на престъпността и връщането й на нива отпреди членството ни в ЕС. А МВР водело некоректна статистика, заяви Гешев.

"Единственото ми притеснение е, че принципите на върховенство на закона и разделение на властите се нарушават постоянно от политиците. Това все повече безпокои европейските ни партньори", заяви още Гешев. 

Главният прокурор обясни и защо е сезирал Конституционния съд за намаления размер на бюджета на Прокуратурата за 2022 година. „Става въпрос за нарушаване на основни конституционни принципи като разделението на властите. Има трайна конституционна практика. Намален е не бюджетът на прокуратурата, а този на съдебната власт, защото прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. В крайна сметка се намалява и бюджетът на съда“, изтъкна той.

Според Гешев закриването на специализираните структури не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа.  „Това предизвиква криза в областта на наказателното правораздаване. Тя вече е налице с демотивацията на тези хора, подложени на натиск повече от година”, заяви той. Натискът идвал от много посоки, включително и от ДПС. „От една страна ДПС е недоволно от работата на прокуратурата по отношение на г-н Прокопиев. От другата страна, г-н Прокопиев и присъдружни партии са недоволни от работата на прокуратурата по отношение на г-н Пеевски. Това е категорично доказателство, че ние явно си вършим много добре работата, след като всички са недоволни от нас”, заяви той.

Гешев се закани, че ще изпрати покани до правосъдния министър Надежда Йорданова и Христо Иванов, за да дебатират пред обществото закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Ще дойда сам. Нямам никакви притеснения да изложа гледната точка на прокуратурата", заяви драматично Гешев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст