Сега е моментът да поискаме от НАТО по-добро въоръжение

Велизар Шаламанов

Има развитие по отношение на войната в Украйна и то е свързано с обявеното контранастъпление на украинската армия. Това показва, че боеспособността на украинската армия е запазена. Руската армия явно е с намалена боеспособност. На срещата на върха на НАТО предстои повратна точка в тази война. Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНТ.

Според него може да очакваме, че постигнатите споразумения в Уелс сега ще бъдат развити. Срещата на НАТО показва, че военната подкрепа за Украйна ще продължи. Западът се консолидира. Има реални сигнали, които може да доведат до спиране на огъня в Украйна, прогнозира той.

На въпрос готви ли се НАТО за война, бившият военен министър заяви: „Ако искаме да защитим мира трябва да сме готови за война“.

По думите му посещението на министъра отбраната на САЩ Лойд Остин е много важно. „Той ще се срещне с премиера и ще бъде запознат с развитието на ситуацията. Ние имаме стратегическо партньорство със САЩ. Имаме възможност да търсим гаранции и подкрепа от САЩ. Вероятно ще се върви към решение за по-сериозно разполагане на сили на НАТО. В момента никой не може да гарантира, че ако допуснем да бъде смазана Украйна, това ще е краят на руската агресия“, обясни Велизар Шаламанов. 

„Важно е какво ние ще поискаме от НАТО. Това е подадена ръка, съюзническа солидарност и възможност България да поиска засилване на разполагането на самолети и противовъздушна отбрана, които да гарантират капацитета на въоръжените ни сили. Това ще гарантира нашият суверенитет и национална сигурност. Укрепването на нашата сигурност и отбрана трябва да бъде гарантирана. Тази нова визия ще получи подкрепа в обществото. НАТО никога не иска, ние сме НАТО и ние искаме. Сега е време ние да работим за нашето бъдеще и да превъзмогнем миналото, което ни дърпа надолу и ни прави най-бедната държава в ЕС“, каза бившият военен министър.

„Русия не може вече да поддържа нашите самолети. Имаме „Авионамс“. Няма техника, която да не може да бъде поддържана в рамките на НАТО. Ако намерим начин да поддържаме МиГ-овете без Русия ще можем да осигурим военния си суверенитет още известно време. 5 до 8 от МиГ-овете ни са годни за използване. Това са самолети, които са нужни за летателни часове на пилотите. Проблемът не е в самолетите, а в пилотите. Летци се подготвят средно за 2 години“, подчерта Шаламанов.

„Путин ще има възможност да дава обяснения пред съда в Хага. Не знам за мирен договор, но очаквам скоро да има мирно разрешение на конфликта“, каза още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст