Според “Възраждане” визитата на Лойд Остин у нас е “съмнителна”

Парламент Костадин Костадинов

Според "Възраждане" визитата американския министър на отбраната Лойд Остин у нас е "съмнителна". В декларация от парламентарната трибуна председателят на партията Костадин Костадинов попита с какво предстоящата визита ще помогне за националната ни сигурност.  Според него отбраната на България не трябва да се "предоставя в ръцете на чужди войски и генерали".

"Очевидно българското правителство не е способно да прозре, че така наречените ни съюзници правят всичко необходимо, за да ни водят към един военен конфликт, в който ние нямаме роля, който се води по източната граница на Алианса и заплашва да превърне България във фронтова линия. Всички виждаме случващото се в Украйна, което макар и едностранчиво представено от американската пропаганда, безспорно показва едно – умират хора и от двете страни. Назначените от САЩ български правителства в продължение на години управляват страната ни, така че предоставят българската земя, блага, живота ни, този на децата ни в ръцете на чужда държава в полза на чужд национален интерес. Дойде време обаче за преосноваване на българската държава. На министъра на отбраната на САЩ трябва да се напомни, че на наша територия има четири американски бази, за които метрополията не плаща наем на колонията. "Възраждане" поиска правителството да започне постъпления по изтеглянето на чуждите бази, обслужващи чужди национални интереси в България. Припомняме, че никога в историята на България нашата държава не е позволявала чужди бази на територията си, каквито и да било", заяви Костадинов.

Лидерът на националистическата партия настоя България да постави пред Лойд Остин въпроса за компенсации и неустойки заради забавяне на договора за поръчка на изтребителите Ф-16. "Вече сме си платили всичко за тези американски самолети, а не сме получили нищо. Очевидно в рамките на следващите години няма да получим. И с оглед на ситуацията, която, както виждаме в момента е извънредна, може да се окаже, че тези две години може да станат и повече дори. Така че настояваме българското правителство да постави въпроса за компенсации пред американската страна. Настояваме и въпросът с американските бази в България да бъде разгледан и те да бъдат премахнати", изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст