БСП е против България да предоставя оръжие и боеприпаси на Украйна

Корнелия Нинова

БСП е против България да предоставя оръжие и боеприпаси на Украйна. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова по повод публикациите в западни издания, че при предстоящото му посещение в България министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин ще поиска да изпратим на Украйна зенитно-ракетни системи С-300.

"Аз не съм виждала, в министерството не е постъпвало, парламентарната група не ме е информирала за такова нещо, така че допускам, чe не e. Продължаваме да смятаме, че България не трябва да доставя оръжие и боеприпаси в Украйна.  Ако стане въпроса за това, ние няма да подкрепим такова решение", посочи Нинова.

Министърът на иновациите Даниел Лорер коментира, че няма да се праща военна помощ за Украйна

"Военна помощ, както сме заявили досега, не пращаме към Украйна", подчерта той.

И Нинова, и Лорер отрекоха днес да е имало коалиционен съвет по предложението за обявяване на форсмажорни обстоятелства за българските фирми, които не могат да изпълняват договорни ангажименти заради войната в Украйна. Нинова е готова да бъде изслушана следващата сряда в парламентарната комисия по икономика, за да обоснове искането.

"Не бива да предоставяме военни самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна, защото ще останем без авиация. Рискуваме на нашата сигурност, за да се направим на пионерчетата "винаги готов". Ще осакатим армията си". Това заяви бившият военен министър Красимир Каракачанов в телевизионния ефир. 

Според него България няма с какво да замени ракетите, които може би се иска да бъдат предоставени на Украйна. "Важно е ще получим ли компенсации и можем ли да си позволим да се въоръжим с нови. Въоръжението ни може да е старо, но върши работа. Ако замяната е да получим ракети с нова перспектива, това е добре", обясни той. И допълни, че категорично България не трябва да се намесва в конфликта в Украйна.

"Може да предоставим ракети на САЩ срещу замяна, но не и директно на Украйна, защото ще се приеме като вземане на страна в конфликта", посочи Каракачанов. По думите му е опасно хора, които не разбират от сигурност, да поемат ангажимент "на ангро".

"Не можем да стоим на страната на агресията, но не можем да бъдем глупаците на 90-те години. България не може да бъде "ястреб', нямаме и такива интереси", счита той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст